×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/zivocichy/plazy
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/zivocichy/plazy
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 05 júl 2012 10:20

V tomto období sa vyhrievajú na slniečku najmä užovky stromové Doporučený

Napísal(a) Dr. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Had. Pri vyslovení tohto slova mnohí ľudia majú prehnaný rešpekt. Je to istá averzia budovaná od detského veku do dospelosti. U slabších jedincov môže vyvolať fóbiu.
Pravda o hadoch v našom štáte, krajine je tá, že všetky hady sa človeka boja a ustupujú mu z cesty. Hady útočia iba ak sa ocitnú v nebezpečí (i v tom minimálnom). Veľký pozor si treba dávať na zmije, ktoré zbožňujú slnko, teplo, skaly na ktorých sa vyhrievajú. Robia to z jednoduchého dôvodu. Teplom sa im viacej rozprúdi krv a potom sú pohyblivejšie, vrtkejšie.
Nebudeme rozoberať podrobne život týchto zaujímavých plazov.

V Rakovnici s najčastejšie vyskytujú užovky. Je ich neúrekom.
V tomto období sa aj oni vyhrievajú na slniečku, najmä užovky stromové. Menia si starú kožu za novú. Istý sused nás oslovil, že má na záhrade v kríkoch hady. Dali sme si tú námahu a pokúsili sa ich aspoň trochu zachytiť fotoaparátom. Niečo sa podarilo. Niečo preto, lebo boli skryté medzi konármi, v kríkoch, ale i to niečo čosi napovie. Našli sme aj zvlečenú kožu. Pozrite, aká je krásna, zvláštna.
Ešte pár slov nakoniec. Sused ich chcel zničiť. Presvedčili sme ho, nech to nerobí. Veď taký had ľudí chráni. Živí sa hrabošmi, myšami, potkanmi a tým sa stáva užitočným.

Text a foto: Dr. Sabo

{gallery}priroda/zivocichy/plazy{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2380 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01