pondelok, 02 júl 2018 10:07

Vyučovanie trocha inak ... Namiesto triedy záhrada Doporučený

Napísal(a) Martina Štullerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď sme v októbri minulého roku otvárali v našej škole Záhradu, ktorá učí, avizovali sme jej otvorenie aj pre pozvaných hostí, verejnosť i rodičov. Stalo sa, a vo štvrtok 21. júna 2018, si mohli návštevníci Základnej školy v Jelšave pozrieť areál našej školskej záhrady. A naozaj sa mali na čo pozerať. K pôvodným prvkom – jazierku, bylinkovej špirále, Keltskému kalendáru, Artušovmu kruhu či suchému múriku, pribudli s finančnou podporou Živice rôzne nové záhradné prvky. Vytvorili sme hmyzí hotel, pocitový chodník, jašteričník, papraďovník a pribudli nám i políčka.
Keďže záhrada je nekonečný zdroj inšpirácií, využili sme ju tento deň na to, na čo bola vytvorená. A to spojenie učebnej látky rôznych predmetov so záhradnými prvkami, ktorých využitie závisí len

od fantázie a tvorivosti učiteľa a žiakov. To znamená, že okrem učiacich prvkov mohli účastníci vidieť priebeh vyučovacích hodín priamo v záhrade. Pani učiteľka bioĺógie, Stanka Skruteková, predviedla, ako sa dá Keltský kalendár využiť na spoznávanie drevín. Matematiku hrou ukázala pani učiteľka Horváthová a hodinu fyziky pri jazierku pani učiteľka Mihalidesová. Pani učiteľka S2480008Kolesárová zase pripravila v záhrade pre žiakov úlohy z anglického jazyka. Počas celej prehliadky nielen žiaci, ale aj hostia plnili aktivitu, ktorú si pre nich pripravila pani učiteľka Houšková. Jej cieľom bolo vyplniť tajničku, čo všetci hravo zvládli.

Po tom, ako si hostia postupne prezreli jednotlivé prvky i výučbu v záhrade, presunuli sme sa do našej triedy v prírode v podobe záhradného altánku, kde bolo pripravené občerstvenie. Keďže tento rok je našou prierezovou témou programu Zelená škola koncepcia Jedlá zmena s prioritnou témou Potraviny, občerstvenie bolo z lokálnych surovín s využitím byliniek z našej bylinkovej špirály.

Potešilo nás, že naše pozvanie prijali pán primátor mesta Jelšava MVDr. Milan Kolesár, pracovníci rôznych inštitúcií mesta Jelšava, ale aj základných škôl z okresu Revúca. Ďakujeme všetkým hosťom za príjemne strávené chvíle. Ďakujeme aj všetkým pedagogickým i nepedagogickým pracovníkom za pomoc pri organizovaní tejto peknej akcie. Ale najväčšie poďakovanie patrí hlavne našim žiakom, ktorí boli a sú zapojení do navrhovania a budovania všetkých učiacich záhradných prvkov. Bez nich by naša Záhrada, ktorá učí, nevznikla.

Martina Štullerová 
ZŠ s MŠ Jelšava

 

Čítať 1739 krát Naposledy zmenené utorok, 03 júl 2018 13:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!