nedeľa, 18 november 2018 21:45

Gymnazisti Martina Kukučína v Revúcej nezaháľali ani v októbri Doporučený

Napísal(a) Hviščová, GMK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Záložka do knihy
Naša škola, presnejšie, žiaci osemročného štúdia sa po druhýkrát zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy s témou Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice, ktorý pripravuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave. Zaujímavosťou projektu bolo to, že išlo o nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.
Žiakov sme oboznámili s projektom na hodinách SJL. Pre inšpiráciu sme navštívili knižnicu, kde v rozprávkových knihách a knihách povestí našli námet na záložky. Tie žiaci robili doma, ale aj na hodinách literárnej a výtvarnej výchovy.

ra záložka1 1Žiaci vytvorili záložky, na ktorých boli vyobrazené ľudové, ale aj moderné rozprávky, povesti (týkali sa objektov z blízkeho okolia). Mnohí pridali aj odkazy pre žiakov z partnerskej školy. Tou bola pre našu školu Akademia Gymnázium, Základní škola a Mateřská škola z Brna.

ra záložka3 1Komunikácia s koordinátorom tejto školy bola veľmi priateľská a milá a veľmi nás potešil aj list, ktorý bol súčasťou balíka so záložkami. V ňom nám napísal, ako prebiehala tvorba záložiek u nich. List sme si spoločne prečítali, keď sme sa všetci stretli v školskej knižnici. Každý jeden žiak, ktorý sa zapojil do projektu, odchádzal s peknou záložkou do knihy.

Účasť v projekte bol novou skúsenosťou pre našich žiakov, ale zároveň si pripomenuli rozprávky a povesti, ktoré kedysi čítali.

Ešte raz o pišQworkách.... (a o stratenom nestratenom mobile)

Po oťukaní sa v školskom kole sa partia 21 hráčov z Gymnázia M.Kukučína vybrala na oblastné kolo v hraní piškvoriek do Banskej Bystrice. V súboji 21 rôznorodých tímov (väčšinou stredných škôl) sa naše dva- Hutkovci a MBMNL (mimochodom v jednom z nich zažiarili naši najmladší – prímania) dostali až do semifinále, kde zabrali 5.-8. miesto. Skvelé! Všetkým blahoželáme!
Hutkovci: Hutka Dominik, Barnáková Janka, Fázik Lukáš, Mladší Libor, Škvarla Matúš
NBMNL: Máliková Maťa, Adamová Ninka, Bendo Janko, Lukáč Jakub, Székelyová Martinka
...A čo s tým má mobil? Nič! Len jednu úsmevnú príhodu. Ako to už býva, po súťaži 

     sme si išli vydýchnuť a dobiť energiu do Európy. Čakajúc na odchod postávali decká pri múriku bočného vchodu. No a keď sme už vychádzali autobusom z Bystrice, zrazu jedna naša dievčinka s hrôzou zistila, že na spomínanom múriku ostal jej milovaný mobil. Hneď sme zmobilizovali svoje sily a začali po mobile pátrať. Jednou z možností bol aj telefonát na stredisko SBS, kde nám s ochotou sľúbili, že mobil pôjdu hneď k múriku pohľadať. Medzitým sa však mobil (teraz už šťastnej) majiteľky našiel zaseknutý kdesi v autobuse. Nasledoval telefonát ospravedlňujúci sa za zbytočný poplach. Ale čo povedal pán SBS-kár? S radosťou nám oznámil, že sa mobil na múriku našiel!!!!! Ako poznamenala moja kolegyňa – život píše niekedy úsmevné príhody ☺.
              Mgr. Zuzana Baranová, GMK 

ra v Lúka 1Slnečný októbrový štvrtok sme opäť využili na zážitkové vyučovanie priamo v NP Muránska planina. Dozvedeli sme sa viac o našich drevinách a zároveň sme si prevetrali nohy na turistike :-) Trasu: Javoriny - Veľká Lúka - Hrad Muráň - Muráň sme dali po svojich. :) Pri vzdelávaní nám prišli robiť spoločnosť aj koníky z Veľkej Lúky. Ďakujeme tete Evke, Lucke a ujovi Igorovi za prežitie náučného a zároveň krásneho dňa. Aby sme nezabudli --- aj našej lektorke Hannah sa veľmi páčilo. 
     

tury do li

Tak by sme mohli nazvať dnešné veľmi príjemné stretnutie s členmi Klubu literatúry faktu, ktorí nás poctili svojou návštevou a obohatili našich študentov o svoje spomienky, myšlienky, skúsenosti a múdre slová do života. Všetci sú činní v spoločenskom a kultúrnom živote a nám bolo cťou privítať ich na pôde našej školy.

Medzi nami sa ocitli také osobnosti ako: Mgr. Dušan Mikolaj, prof. PhDr. Jozef Leikert, PhD., PhDr. Slavomíra Očenášová – Štrbová, PhD., Mgr. Ladislav Švihran, PhDr. Ivan Szabó, PhDr. Pavol Vitko, Ing. arch. Július Bruna, Ing. Štefan Nižňanský, Mgr. Fedor Mikovič, Prof. PhDr. Andrej Tušer, CSc, Mgr. Viliam Jablonický, PhDr. Ľubomír Pajtinka, JUDr. Blanka Láničková, Marcela Přelovská, PhDr. Mária Macková PhD., Ireney Baláž, Vladimír Bárta, PhDr. Ján Bábik a Dipl. Ing. Imrich Szabó

ra túry 1

 

  

ra kožaz1 1

Súčasťou povinného vzdelávania na všetkých stupňoch a typoch školách je výchova na ochranu života a zdravia. 

Jednou zo základných úloh našej školy je pripravovať žiakov fyzicky, duševne zdravých, telesne zdatných a psychicky odolných pre potreby upevňovania existenčných hodnôt.
kozaz gymnazistiProgresívnou-humánnou formou zameranou na dosiahnutie potrebnej kvality vzdelávania žiakov je aj KOŽAZ, ktorí sa konal v dňoch 10.10- 13.10.2018 v krásnom a slnečnom prostredí Vysokých Tatier (Penzión Tatranec - Tatranská Lomnica). Študenti plnili praktické činnosti zo zdravotnej a požiarnej prípravy, CO, topografii a športovej streľby. Základnou organizačnou formou bol peší turistický presun: Skalnaté pleso - Zamkovskeho chata - Téryho chata - Rainerova chata - Bilíkova chata - Hrebienok. Študenti zažili množstvo nezabudnuteľných zážitkov ako absolvovanie náročných, ale nádherných túr, nočnú opekačku alebo streľbu zo vzduchovky, pri ktorej sa našlo veľa talentovaných žiakov.
Na záver kurzu nechýbal orientačný pretek družstiev a plnenie jednotlivých úloh na stanovištiach.           Mgr. Ján Fatľa

 

NEKILLUJ SA, NASKILLUJ SA...  V dnešnej dobe veľmi užitočná rada, keďže mnoho detí trávi svoj voľný čas s mobilmi a počítačmi veľmi neefektívne. V októbri sa žiaci vyšších ročníkov gymnázia zúčastnili zaujímavej besedy s naším absolventom 8 ročného gymnázia Michalom Juhásom, ktorý sa stal úspešným podnikateľom nielen u nás, ale aj vo svete. V Thajsku založil úspešnú firmu, o ktorej nám prišiel porozprávať niečo viac a taktiež nám poskytol užitočné informácie týkajúce sa štúdia informatiky a odboru IT. 

K. Wožniaková, sexta 

ra beseda3 1  ra beseda1 1  ra beseda2 1
 

ra cern 1O tom, čo sa deje v CERNe, európskom laboratóriu pre časticovú fyziku, sme sa z prvej ruky dozvedeli od Doc. RNDr. Dušana Bruncka, CSc. Jeho veľmi odborné informácie nielen o stredisku jadrového výskumu, ale aj o najnovších poznatkoch fyziky sprostredkoval žiakom druhého, tretieho ročníka a sexty 4.10.2018 počas prednášky v Gymnáziu Martina Kukučína. Ďakujeme.                            Mgr. Zuzana Baranová 

 

Čítať 1988 krát Naposledy zmenené pondelok, 19 november 2018 00:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!