pondelok, 17 december 2018 17:22

Keď rodičia pomáhajú učiteľom v ZŠ J. A. Komenského Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Najlepšie dedičstvo, ktoré môže dať rodič svojim deťom je niekoľko minút svojho času každý deň ". O. A. Battista
Bolo príjemné zistiť, že školáci v Základnej škole J. A. Komenského v Revúcej sa tešia nielen na príchod tohtoročného Mikuláša, ale hlavne na svojich rodičov, ktorí aj tento školský rok, ako už býva tradíciou sa podujali pomôcť našim učiteľom. A kto a čo našich žiakov naučil ?
Pani Chomíková, ukázala, ako si z obyčajného slaného cesta vykúzliť tie najkrajšie vianočné ozdoby. Pani Lamperová zaujímavým spôsobom deťom priblížila históriu 1. slovenského gymnázia.

Jej výklad o vzácnom klenote nášho mesta sprevádzali brožúrky a publikácie venované žiakom. Ako si z obyčajnej múky vyrobiť rozprávkového snehuliaka deti naučila a svoju zručnosť deťom odovzdala naša ďalšia učiteľka – mamička pani Balagová. Pani Gombárová hravou formou deťom priblížila čaro a dôležitosť komunikácie. Z tohto minikurzu si žiaci odniesli aj osvedčenie o jeho absolvovaní a prišiel aj Mikuláš, na ktorého sa na chvíľu premenila, aby žiakom odovzdala sladké taštičky. Pán Hodoš veľmi zaujímavou a pútavou formou vysvetlil žiakom, aká je práca hasiča pre nás dôležitá. Zároveň predstavil výstroj a objasnil denný režim i pracovné povinnosti, ktoré musí každý hasič zvládnuť. Žiaci mohli vidieť i vyskúšať si hasičskú prilbu, kuklu aj dýchaciu masku. Pani Janka Liptáková, ktorá pečie a zdobí úžasné torty, naučila deti, ako pracovať s marcipánom. Pani Novysedláková, ktorá pracuje v lekárni ako farmaceutka, poučila žiakov ako si vybrať tie správne vitamínové preparáty, čo robiť v prípade bežných detských ochorení a že niekedy si vieme pomôcť aj s domácimi liečivami. Pani Beňušová, učiteľka základnej umeleckej školy, naladila svoju hodinu na hudobnú nôtu a spolu so svojou dcérou Eliškou nám zaspievali pesničku M. Jaroša a N. Pociskovej „Nech už nasneží„ (mimochodom z filmu Perinbaba). Popri pesničke sa žiaci nenápadne dozvedeli čo znamená akord, ra romedvecova1repetícia, trio, kvarteto a pod. Pán Jakub Beľák deťom priblížil ďalší zaujímavý hudobný nástroj- akordeón, minulý rok to bol cimbal a vraj si ďalšie prekvapenie pripraví aj na budúci rok. Porozprával im o jeho pôvode, z akých častí sa skladá, a mali možnosť si ho aj vyskúšať a samozrejme im zahral rôzne hudobné žánre. Pani Olinka Hižnayová s deťmi vyrobila krásne vianočne ozdoby, ktoré si hrdo niesli domov a iste budú zdobiť ich vianočný stromček. Ďalším spestrením bola hodina s pani Laďkou Koperovou, s ktorou si deti mali možnosť vyrobiť Mikulášov s použitím rôznych materiálov. Výrobky sa podarili, detské očká rozžiarili. Pani Romanka Oravcová pracuje ako psychologička a priblížila deťom svoju prácu prostredníctvom zaujímavých činností. Deti pekne spolupracovali a tak sme mali možnosť sledovať ich zanietenosť, spoluprácu, organizáciu. 

ra romedvecova6   ra rodica2018d3a   ra romo2018b

 

ra hodos 1Pomocou hry, tvorby akcie si deti nenásilnou formou dokážu vyrozprávať svoje príbehy. Pán Peter Kontúr, ktorý sa zaoberá potlačou reklamných predmetov, oblečenia či rôznych darčekov, svojim pútavým rozprávaním deťom priblížil svoju súčasnú prácu. A nezostalo len pri rozprávaní. Na reklamný banner si deti pomocou manuálneho lisu vyskúšali aplikáciu bannerových očiek. Potom si spoločne nažehľovali sieťotlačové transfery - mená detí na tričko a to pomocou transferového lisu. Výsledkom bolo spoločné tričko 3. B triedy. Na záver vyučovacej hodiny prišlo prekvapenie pre všetky deti. Každý si z tohto dňa odniesol nielen skvelý zážitok ale aj praktický darček - malý batôžtek, ktorý veľmi potešil. Pani Kmeťová žiakom porozprávala o obci Mokrá Lúka, kde pracuje. Po krátkom rozprávaní a pútavej prezentácii o obci bol pripravený krátky kvíz, ktorý preveril pozornosť a vedomosti žiakov.  

To bolo len niekoľko rodičov – učiteľov, ktorí pomáhali učiteľom Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej.

Veľmi pekne ďakujeme všetkým rodičom za ich čas, ktorý venovali našim žiakom, našej Základnej škole J. A. Komenského. Boli veľkým osviežením nášho vyučovania.

Veríme, že sa aj o rok uvidíme zas a, že sa pridajú aj ďalší rodičia – učitelia. Sme hrdí na svojich rodičov. Ďakujeme a všetkým rodičom prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a úspešný rok 2019. ZŠ

 

Čítať 3102 krát Naposledy zmenené pondelok, 17 december 2018 18:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!