streda, 30 október 2019 11:28

Netradične tradičný večer Doporučený

Napísal(a) Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V podvečer 29. októbra 2019 sa život na Základnej škole Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote preniesol do minulosti. Žiaci sa hravou a názornou formou zoznamovali ako žili naši predkovia: čím sa živili, ako sa obliekali, čo jedli a ako trávili svoj voľný čas. Celý večer zastrešili odborníci na ľudovú kultúru, remeslá a zvykoslovie. V tvorivých dielňach hrnčiarka Danka Bakšová ukázala prácu na hrnčiarskom kruhu, včelár Jácint Majoros priblížil prácu so včelami, košikár Jarko Zvara ukázal tajomstvo pletenia košíkov a Magdaléna Kantorová zasvätila detičky do tzv. falošnej modrotlače. Folkloristka Jarka Lajgútová upútala deti rozprávaním o jesenných a zimných zvykoch a tradíciách v Gemeri-Malohonte a Stanka Zvarová si s detičkami od srdca zatancovala a zaspievala.

Najväčší zážitok mali deti z večerných aktivít na školskom dvore, ktoré boli zamerané na hry detí v minulosti. Detičky hľadali mačku vo vreci, naháňali sa s metlami, učili sa pliesť vrkoče, lúskali oriešky, rozprávali rozprávky...

Čas strávený týmito tvorivými aktivitami akoby doslova preletel a deti plné zážitkov z prežitého večera sa tešili na jesenné prázdniny.

Podujatie Netradične tradičný večer zorganizovala Základná škola Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote. Podujatie sa konalo v rámci projektu Čarovná studnička, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Magdaléna Kantorová

Čítať 1109 krát Naposledy zmenené štvrtok, 31 október 2019 13:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!