Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 22 december 2019 17:15

Vzácne výročie oslobodenia Jesenského pozdravil so žiakmi červenoarmejec plk. v. v. Ladislav Sládek Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V predvečer 75. výročia oslobodenia obce Jesenské, dňa 13.12.2019 od 9.00 hodine, sa uskutočnila prednáška spojená s besedou pre žiakov ZŠ Janka Jesenského v Jesenskom s priamym účastníkom protifašistického odboja, vojakom Červenej armády, slovenským občanom plk. v. v. Ladislavom Sládekom z Rimavskej Soboty. V úvode prednášky žiakom a učiteľom vzácneho hosťa predstavil JUDr. Jozef Pupala, člen Historicko-dokumentačnej komisie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a predseda Redakčnej rady dvojtýždenníka Bojovník JUDr. Jozef Pupala. Plk. v. v. L. Sládek po predstavení vyrozprával poslucháčom svoj príbeh v protifašistickom odboji až do oslobodenia Nových Zámkoch, kedy bol prepustený do civilu.

Prítomní sa dozvedeli, že pán Sládek po vypuknutí II. svetovej vojny ešte ako 15 a polročný mládenec „ušiel z domu“ v Nových Zámkoch, kde býval aj s rodičmi. Otecko bol zamestnaný ako výhybkár na miestnej železničnej stanici. Vzhľadom k rebélii a neochote mladého Sládeka slúžiť okupačným maďarským honvédom, utiekol bez rozlúčky a vydal sa pešo na východný front s túžbou zapojiť sa do boja proti okupantom.

Frontovú hranicu sa mu podarilo prekročiť v Rumunsku a po rôzných peripetiách ho prijal veliteľ oddielu ako tlmočníka a kuriéra. Bojovú cestu absolvoval ako vojak 2. Ukrajinského frontu pod velením maršála ZSSR R. J. Malinovského. Zúčastnil sa oslobodenia miest ÁBONYI (je jej čestným občanom), Rákos Paloty, Budapešti (tu bol zranený), Štúrova, Nových Zámkov ... Jeho veliteľ tu umožnil L. Sládekovi splniť jeho žiadosť a navštívil svojich rodičov. 

Po oslobodení Nových Zámkov bol členom meststskej polície v meste a po nastúpení na vojenskú základnú službu sa stal vojakom z povolania až do odchodu do dôchodku.

Bol aktívným členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, predsedom krajského výboru Zväzarmu a pôsobil aj v ďalších funkciách.

Pri príležitosti 20. výročia SNP bol osobným sprievodcom legendárneho stíhača Červenej armády Alexandra Ivanoviča Pokryškina, účastníka osláv SNP v Banskej Bystrici. Napriek krásnemu veku 91 a pol roku je pán Sládek stále aktívnym členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Po svojich prednáškach plk. Ladislav Sládek a JUDr. Jozef Pupala v krátkosti účastníkov besedy informovali aj o protifašistickom odboji na južnom Gemeri.

Starosta obce Jesenské, pán Mgr. Gabriel Mihályi, vídeoprojekciou oboznámil účastníkov besedy o priebehu oslobodenia obce Jesenské a jeho obetiach v roku 1944.

Po skončení besedy, okrem kolektívnej fotografie, sa takmer každý žiak a účastník besedy odfotografoval s besedujúcim červenoarmejcom samostatne.

Foto: autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1148 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 december 2019 17:58