Vytlačiť túto stránku
pondelok, 28 december 2020 11:04

Krásna oslávenkyňa - Základná škola Jána Amosa Komenského v Revúcej

Napísal(a) E. Valko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vietor sa pohrával s pavučinkami. Bolo príjemne. Babie leto doprialo slnečné lúče všetkým. Vysoká breza sa usmievala, keď ju jeseň pomaly prebúdzala k životu. Zdalo by sa, že sa niekde stala chyba, veď práve príchod jesene predznamenával stíšenie. Ale v okolí brezy a oranžovej budovy uprostred ulice to bolo úplne inak. Tešili sa na ruch a krik, ale aj spev a rozhovory mnohých. Na hlasy, ktoré sa ozývali z každej miestnosti budovy.
Breza sa so svojimi konármi nakláňala k budove, dokonca aj listy sfarbené do žlta, hneda či bordova popierali zákon príťažlivosti, akoby jej chceli vtlačiť bozk na skryté líce. Cez noc sa kmeň brezy zvlnil, aby mohla skoro ráno príchodiacich privítať a voviesť ich do čarovnej siene. Každý, kto v to ráno prešiel vstupnými dverami budovy, mal pocit, že sa ocitol v akomsi rozprávkovom svete. Uprostred siene stáli stoly prestreté bielym obrusom, pripravené na slávnostný obed. Na každom stole bola vo vysokej váze umiestnená kytica jesenných listov. Vôkol stolov boli na maliarskych stojanoch pripevnené farebné plagáty.

Niekde to boli písmená napísané ešte roztrasenou rukou, no úhľadne. Inde niekoľkomiestne čísla vykúkajúce z machulí a tiež váhy so skúmavkami čakajúce na svoj veľký objav. Dokonca aj mapy, stroj na tlačenie kníh, kruhy s hrazdou v horúcom tanci i kostra ľudského tela. Keď sa oči z tohto koncertu spamätali, prebudili sa uši a to, čo počuli, bolo niečo nádherné. Tóny vychádzajúce z neviditeľných nástrojov vytvárali hosťom na tele husiu kožu. Áno, mnohí si až vtedy uvedomili, že sú na oslave niekoho, kto má ten najlepší vkus, u ktorého sa prepletá veda s umením, zložité s jednoduchším, cit s rozumom.

Všetci hostia nasýtení okolitou krásou sa začali otáčať a pýtať sa: „Kto vlastne oslavuje? Kto toto všetko pre nás pripravil?“ Vtom do siene vošla breza, ktorá sprevádzala vysokú, štíhlu dámu. Dáma bola očarujúca. Jemné šifónové šaty purpurovej farby a svetlohnedé vlasy vypnuté dohora v nej podčiarkli skutočnú kráľovnú. Keď zastali uprosted, breza prehovorila: „Milí hostia, malí a či veľkí, vítam Vás všetkých na oslave 40. narodenín mojej priateľky, múdrej a krásnej dámy. Ani si to neuvedomujete, ale vy všetci s ňou nejako súvisíte, či ste žiaci alebo už rodičia, pedagógovia či riadaci alebo prevádzkoví zamestnanci. Bolo Vás za tých 40 rokov dosť a som rada, že v tomto akomsi rozprávkovom svete, kde sa steny budovy dajú predĺžiť a miestnosti zväčšiť, sme sa mohli všetci stretnúť a osláviť čas strávený v Základnej škole Jána Amosa Komenského v Revúcej. Milá naša priateľka, prajeme Ti všetci veľa usmievajúcich a šťastných detí, túžiacich po poznatkoch a získavaní mnohých zručností, spokojných a energických zamestnacov a riadiacich, ktorí robia múdre a zodpovedné rozhodnutia, aby boli všetci hrdí na svoju alma mater a s láskou spomínali na roky strávené s Tebou. Milá naša piateľka, uži si krásny, slávnostný čas...“


Úvod

V živote každého človeka, ale aj inštitúcie existujú momenty, ktoré vynikajú svojou mimoriadnou dôležitosťou, slávnostným obsahom, ostrosťou pohľadu späť i významom pre budúce generácie. Posolstvo, ktoré v sebe prinášajú, ukrýva ponaučenie zo všetkého predchádzajúceho, ako aj inšpiratívne pohľady do ďalších rokov. Tieto okamihy sa stávajú kľúčovými pre kreatívnu zmenu k lepšiemu, ľudskejšiemu a krajšiemu.... Takýmto míľnikom je pre nás všetkých pracovníkov, žiakov i priateľov Základnej školy Jána Amosa Komenského v Revúcej okrúhle jubileum, ktoré naša škola oslavuje v týchto dňoch. Áno, naša škola oslavuje svoje 40. narodeniny!

Milí naši priatelia, žiaci, zamestnanci prečítajte si niekoľko slov od našej drahej jubilantky.

Milí priatelia!

Volám sa Základná škola Jána Amosa Komenského, svetlo sveta som uzrela v jeden krásny jesenný deň. Vetrík sa pohojdával v korunách stromov, slniečko príjemne hrialo, v kalendári sa písal 1. september 1980 a moja maličkosť sa prihlásila na tento svet. Malebné mestečko Revúca, ktoré leží v srdci stredného Gemera, sa stalo mojím rodiskom i večným domovom. Jesenné lúče slnka ma jemne hladkali, tak veľmi som sa tešila, že úsmev, ktorý mi vyčarovali na tvári, ma zdobí dodnes. Žltá farba, ktorá mi pripomína tento nádherný deň, ma sprevádza po celé roky. Lemuje životy a vytvára spomienky v životoch mojich žiakov súčasných, minulých i budúcich. Moji drahí rodičia ma pomenovali po významnom, českom pedagógovi, jazykovedcovi a filozofovi, ktorého korene siahajú až na Slovensko, po Jánovi Amosovi Komenskom.

Dnes, keď sa vyberám na púť života, si chcem pripomenúť okamihy, ktoré sú pre mňa večné a nemenné. Od môjho narodenia až po súčasnosť zastávali významnú funkciu riaditeľa školy títo páni: Daniel Maukš, Ján Galovič, Rudolf Repák, Ivan Smerek a dnes je to pán riaditeľ Mgr. Emil Valko. Ako základná škola neprestajne vkladám výchovu a vzdelávanie detí a mládeže do rúk mojim drahým učiteľom, ktorí svojím umením vzdelávať odovzdávajú už 40 rokov kúsok seba, svojich vedomostí, skúseností a tým aj silné posolstvo - odkaz pre budúce generácie. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že moji žiaci sa stali uznávanými a vynikajúcimi odborníkmi, ktorí našli svoje uplatnenie vo významných pozíciách. Pani kuchárky a pani upratovačky sa takisto starajú o mojich žiakov. Od môjho narodenia až po dnes som sa mohla bezpečne oprieť o Rodičovské združenie i mnohých sponzorov. Mojimi dobrými a vernými priateľkami sa stali partnerská škola v Litovli (ČR) a družobná škola v Ledzinách v Poľsku. 

Ako plynul čas, tak som sa menila i ja. Veľmi rada som sa zapájala do rozmanitých projektov na regionálnej, celoslovenskej i medzinárodnej úrovni. Na ceste životom som prechádzala pokojne a vždy s úsmevom na tvári, až sa zo mňa stala moderná škola 21. storočia. Mojím poslaním po celé tie roky bolo a aj je odovzdávať uplatnenie a vzdelanie každému jednému dieťaťu. Vštepovať žiakom lásku, múdrosť a vzdelanie ako večné hodnoty života.

   

GRATULÁCIA KU 40-tke

40 rokov ra

Súčasnosť školy

Základná škola Jána Amosa Komenského sa v súčasnosti stará o výchovu a vzdelávanie viac ako 400 žiakov. V duchu myšlienky významného pedagóga našich dejín Jána Amosa Komenského, ktorý povedal, že: „dobrá škola robí človeka lepším,“ sa naša škola usiluje vštepovať žiakom hodnoty ako sú poznanie, múdrosť, dobro a tolerancia.

Ako moderná škola 21. storočia sa riadi heslom, že každý žiak je jedinečnou indvidiualitou, ktorá v našej škole nájde svoje uplatnenie. O žiakov sa stará tím kvalifikovaných pedagógov, ktorí vo výchovno-vzdelávacom procese kladú dôraz na inovatívne metódy, individuálny prístup a kreativitu. Samozrejmosťou sú odborné učebne, naši žiaci sa zúčastňujú rôznych predmetových a športových súťaží, programujú roboty. Výhodou školy je vlastná jedáleň a tiež aj školský klub detí. Mladší žiaci sa môžu dosýta vyšantiť na skvelom detskom ihrisku. Taktiež si môžu vyskúšať pedálové káry a kolobežky v rámci dopravnej výchovy na vlastnom dopravnom ihrisku. Naši športovci si tu tiež prídu na svoje, môžu využívať zrenovovanú bežeckú dráhu, street workout, stolný tenis aj florbalové ihrisko, kde môžu naplno využiť svoje športové nadanie. Žiaci, ktorí majú záujem o šport, môžu svoj športový talent uplatniť a rozvíjať aj v školskom atletickom klube Iskra.

 

Čítať 1392 krát Naposledy zmenené pondelok, 28 december 2020 13:23