Vytlačiť túto stránku
piatok, 17 október 2014 09:59

Čo prinesie pre vyučujúcich i žiakov základných škôl projekt Škola na dotyk live

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

konf CAM00300aVo štvrtok 16.10.2014 sa učiteľky ZŠ I. B. Zocha v Revúcej Mgr. Alica Kočišová, Mgr. Katarína Krištofová, Mgr. Andrea Tokárová a RNDr. Eva Vidová ako jediné zástupkyne revúckych škôl zúčastnili celoslovenskej konferencie Škola na dotyk live. Konferencia sa konala v Poprade za účasti ministra školstva Petra Pellegriniho, ktorý vo svojom príspevku jednoznačne podporil záujem škôl o vyučovanie prostredníctvom moderných technológií. V úvodnej teoretickej časti konferencie vystúpil aj prezident Samsung Electronics Czech and Slovak, dodávateľa tabletov pre školy, pán Daewon Kim a ďalší odborníci z oblasti komunikácie a psychológie. 

Potom už nasledovala prezentácia učiteľov, ktorí pilotovali tento veľkolepý projekt modernizácie školstva, ktorý má žiakom vrátiť ich zvedavosť, podporiť ich tvorivosť, samostatné myslenie a schopnosť prezentovať svoje výsledky. 

Čo projekt konkrétne prinesie pre žiakov ZŠ I.B.Zocha? Predstavte si napríklad zážitkové učenie v prírode – to doposiaľ prebiehalo tak, že žiaci si počas vychádzky do prírody zaznamenávali názvy rastlín,

stromov, hmyzu, či živočíchov do zošítkov a potom v škole so zápiskami ďalej pracovali. Už na najbližšiu vychádzku do prírody 

konf CAM00300spojenú so zážitkovým vyučovaním pôjdu vybavení tabletmi. Všetko podstatné, čo uvidia a zažijú, zaznamenajú – odfotia, nahrajú zvukový záznam alebo video a pomocou nástrojov (aplikácií) vytvoria projekt, do ktorého budú môcť okrem fotografií pridať aj svoje vlastné poznámky. Budú dokonca môcť zaznamenať presnú trasu svojej vychádzky, prevýšenie, ktoré prekonali, určiť vonkajšiu teplotu, silu vetra, či vlhkosť prostredia. Keďže práca každej zo skupín bude jedinečná, veľký význam bude mať aj vzájomná prezentácia vzniknutých projektov pred spolužiakmi z ostatných skupín, čo pomôže pri formovaní ich vyjadrovacích schopností. Navyše, svoj projekt potom môžu zdieľať aj so svojimi rodičmi. Učitelia z pilotných škôl prekvapili mnohých tvrdením, že takéto projekty zvládnu dnes vytvoriť už aj tí najmenší žiaci. 

Vyučujúci bude mať tiež možnosť zaznamenať zvuk z celej vyučovacej hodiny, ako aj obsah všetkých obrazoviek interaktívnej tabule z danej hodiny, čo výrazne uľahčí “doháňanie” učiva žiakom v prípade choroby.
A to sú len “omrvinky” z možností, ktoré vyučovanie s tabletmi ponúka. Samozrejme, takéto vyučovanie nie je možné realizovať na každej jednej vyučovacej hodine, avšak je využiteľné vo všetkých predmetoch a všetkých ročníkoch. A Zocháči majú v pláne túto formu učenia využívať naplno.

 A.T.

Čítať 1998 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11