štvrtok, 30 apríl 2015 17:54

Deň Zeme, malej planétky na okraji Mliečnej dráhy si pripomenuli žiaci aj v Jelšave

Napísal(a) Andrea Houšková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

jel zem 1 aDvadsiateho druhého apríla oslavuje svoj sviatok naša Zem - malá planétka kdesi na okraji Mliečnej dráhy. Malá, ale významná pre nás všetkých, ktorí na nej žijeme. Práve v tento deň sme si mohli pripomenúť za čo všetko jej môžeme byť vďační, čo všetko nám poskytuje, aby sme mohli jednoducho ŽIŤ. 
Aby sme aj mladším priblížili tieto myšlienky, vyučujúci ZŠ s MŠ Jelšava v spolupráci s Mestským múzeom Jelšava pripravili výučbový program pre žiakov našej školy. Keďže v rámci projektu Zelená škola sme tento školský rok zameraní na úpravu areálu školy - výsadbu kvetov, budovanie oddychových zón, tvorbu bylinkovej špirály či jazierka, hlavnou témou boli rastliny - a to liečivé bylinky.
Žiaci 0. - 2. ročníka sa zoznamovali s najzákladnejšími teraz kvitnúcimi bylinkami. Aby sa ich mohli poriadne naučiť, nazbierali si ich na svojej vychádzke a pekne v triede vylisovali. Potom si z nich vytvoria triedne herbáre.
Ako sa kedysi liečilo v minulosti, keď sa ešte nedalo kúpiť si lieky v lekárňach, to sa dozvedeli žiaci 3. - 4. ročníka v Mestskom múzeu. Výstavka s množstvom zaujímavých informácií a úloh pod názvom Bylinky starých materí je v múzeu sprístupnená aj širokej verejnosti.

Tu si deti mohli bylinky nielen pozrieť, ale aj ovoňať esenciálne oleje v aromalampách, ochutnať čaj, či pohostiť sa čerstvou pažítkou, bazalkou.

Pre žiakov 2. stupňa bolo v areáli školy pripravených 5 stanovíšť, kde sa dozvedeli o význame rastlín pre život človeka - čo všetko nám poskytujú a ako sa máme o ne starať. Deviataci sa svojich úloh zhostili zodpovedne. Počas celého dňa usilovne pracovali aj na budovaní našej novej bylinkovej špirály. Ešte zopár kozmetických úprav a budeme vás môcť privítať na jej novom otvorení...

Andrea Houšková

 [cincopa AkHA4h8tokWT]

 

Čítať 1772 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!