pondelok, 05 október 2015 10:36

Jazykoví detektívi a výuka reči zvierat v ZŠ I. B. Zocha v rámci Európskeho dňa jazykov

Napísal(a) Ing. A. Kvetková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra zoch jaz 1aKto v piatok 2. októbra 2015 zavítal do priestorov ZŠ I. B. Zocha v Revúcej, nestačil sa čudovať. Po chodbách sa náhlivo presúvali diskutujúce skupinky žiakov, očividne zaujatí hľadaním „čohosi“. 
To plnili jednu z mnohých aktivít, ktorú pre nich v rámci Európskeho dňa jazykov pripravili ich pani učiteľky – jazykárky. Žiaci mali nájsť a identifikovať 10 textov v rôznych európskych jazykov, umiestnených na rôznych miestach v budove školy. Motivácia vyhrať bola naozaj silná. Na víťaznú triedu totiž čaká týždenný jazykový pobyt! 
Spočiatku sa zdalo, že to nebude jednoduchá úloha, ale správne odpovede potvrdili, že naši žiaci sú skvelí pátrači a tak o víťazoch súťaže rozhodol až rozstrel, kde v rámci upevnenia medzipredmetových vzťahov, mali žiaci nájsť a identifikovať slepé mapy krajín, ktorých jazyk uhádli. 
Ak je učenie sa cudzích jazykov pre niekoho hračka, porozumieť medzinárodnej reči zvierat, je pre žiakov určite tvrdším orieškom. A tak sa žiaci s prekvapením dozvedeli, že kým slovenský kohút kikiríka, francúzsky spieva „cocorico“. Kým slovenská žabka kváka „kvak – kvak“, tá maďarská povie s úsmevom „brekeke“. 

ra zoch jaz 2ra zoch jaz 1V ďalšej aktivite Moje najmilšie slovo, triedy hlasovali za slovo, ktoré je pre nich najkrajšie zvukom, alebo významom. Tak napríklad VII. A triedu očarilo francúzske merci, deviatakov „dostala“ slovenská čučoriedka, piatakov zase anglické family and friends. 
Tieto a mnoho iných aktivít malo žiakom pripomenúť interkultúrnu a jazykovú rôznorodosť Európy, ako aj motivovať žiakov k osvojovaniu si cudzích jazykov. A práve k tomuto smerujú aj naše ďalšie pripravované projekty medzinárodných internetových partnerstiev eTwinning, ktoré sme úspešne rozbehli v minulom školskom roku a v ktorých chceme aj naďalej pokračovať. Predstavujú jedinečnú možnosť žiakov komunikovať v cudzom jazyku, pracovať na spoločnom medzinárodnom projekte, ale hlavne, nadviazať priateľstvá so žiakmi z rôznych kútov Európy. 
Nuž a my si zaželajme, aby elán, s akým sa žiaci vrhali do plnenia úloh počas celého dňa preniesli aj na hodiny jazykov. Vtedy si budeme môcť povedať, že tento deň mal zmysel.
Ing. A. Kvetková

 

Čítať 1950 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!