×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/jelsava
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/jelsava
pondelok, 02 február 2015 10:43

Projektový týždeň v ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

ra ibz projektovy04aKaždoročne sa posledný týždeň v prvom polroku školského roku nesie v Základnej škole I. B. Zocha v Revúcej v znamení projektov. Každý ročník dostal inú tému a žiaci sa pod vedením svojich triednych učiteľov do nej zahryzli. 

Prvostupniari sa venovali rodine, nášmu mestu a kraju 

Jednou z netradičných inovatívnych metód, ktoré sa využívajú na 1. stupni základnej školy je projektové vyučovanie. Zdrojom nadobúdania poznatkov, vedomostí a zručností žiakov pri projektovej metóde je riešenie praktických pracovných úloh. Projektové vyučovanie na prvom stupni základnej školy umožňuje, aby učenie bolo pre žiakov hrou, aby bolo príjemným, zaujímavým a nezabudnuteľným zážitkom. V dňoch 26. 1. – 30. 1. 2015 sa realizovalo pod vedením triednych učiteľov na 1. stupni našej základnej školy projektové vyučovanie. Triedni učitelia prvého ročníka si pripravili pre deti rôzne aktivity, ktorých spoločným cieľom bolo upriamenie pozornosti na zdravú výživu, správnu životosprávu, potrebu vitamínov v našom organizme v priebehu celého roka. Aj žiaci druhého ročníka sa

zapojili do projektového vyučovania. Vytvorili veľmi pekné projekty o rodine. Žiaci tretieho ročníka získali veľa poznatkov o histórii nášho mesta Revúca, v ktorom žijeme. Pekným spestrením projektového vyučovania bola návšteva tretiakov v 1. slovenskom gymnáziu v Revúcej. Štvrtáci si rozšírili obzor vedomostí o Banskobystrickom kraji. Žiaci pracovali v počítačovej učebni, s tabletmi a na interaktívnych tabuliach.

ra ibz projektovy01Piataci po stopách Krištofa Kolumba ...

„ Vyštveral sa po rebríku a objavil Ameriku,“ takto znejú slová piesne o známom moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi, ktorý do konca života vlastne ani nevedel, že objavil Ameriku. Keďže sa naši piataci na hodinách geografie učia o zámorských objavoch, pripadla im v rámci projektového týždňa úloha zmapovať objavné plavby Krištofa Kolumba. A tejto úlohy sa zhostili veru s plným nasadením. V pondelok pracovali na mape objavných plavieb Krištofa Kolumba, všetky štyri jeho výpravy vyznačili rôznofarebnými bavlnkami. Ďalej pracovali na prezentácii o živote a objavoch tohto významného objaviteľa. V stredu si z dovezenej plodiny, ktorou cesnak bezpochyby je, pripravili hrianky s cesnakovou nátierkou, ktorá im veľmi chutila. Neskôr pracovali na básničkách a dramatizácii o objavení Ameriky. V piatok ich totiž čakala prezentácia toho, čo sa spolu naučili a vytvorili pred staršími spolužiakmi – šiestakmi.
Naše decká prežili pekný týždeň. Každého zaujalo niečo iné, čo svedčí o tom, že sa dobre cítili a niečo nové sa inou, hravou formou o objavení sveta naučili.

Šiestaci objavovali dovezené plodiny a živočíchy

Vo svojom projekte nadviazali na ten, ktorý realizovali pred rokom. Tentoraz sa zamerali na plodiny a živočíchy, ktoré síce berieme ako samozrejmosť, ale do Európy sa dostali len vďaka zámorským objaviteľom. V pondelok sa zamerali na získavanie informácií a svoje objavy prevtelili do série plagátov. Druhý projektový deň im patrila kuchynka, z ktorej sa už od druhej hodine šírila lákavá vôňa. Zemiaky a cesnak – ako predstavitelia dovezených plodín – sa stali základom pripravovaných zemiakových placiek. No a k nim sa podával 

samozrejme čaj. Kým sa všetko varilo a pieklo, žiaci vytvorili množstvo básničiek, v ktorých veselo i vážne predstavili niektoré plodiny. V stredu sa šiestaci vrhli na dramatizáciu rozprávky „O Žrútikovi – prútikovi. Téma bola – ako ináč – čo priniesli objavitelia do Európy. A tak sa chystali texty, kostýmy, kulisy.... no a samozrejme aj sa nacvičovalo. Štvrtý projektový deň sa niesol pod heslom „koktejl“. Podľa receptúr vyhľadaných v predošlý deň si 2 -3 –členné skupiny pripravovali miešané nápoje. Podmienkou bolo, aby aspoň jedna zložka bola z 

dovezeného ovocia alebo zeleniny. Ku každému nápoju vyrobili aj informačnú kartičku a potom už ich diela putovali na výstavku spojenú s degustáciou a predajom nápojov spolužiakom. O tom, že sa vydarili, svedčí rýchlosť, akou sa míňali. Zvyšok dňa sa šiestaci venovali nácviku dramatizácie. Piatok – záverečný deň projektu sme prezentovali svoje zistenia pred ostatnými spolužiakmi a vyhodnotili sme celý týždeň. Konštatovali sme, že bol síce náročný, ale priniesol nám veľa informácií a hlavne veľa zábavy.  

Siedmaci sa ponorili do sveta fyziky

V rámci projektového týždňa sa siedmaci zoznamovali s rôznymi vynálezmi z oblasti fyziky. Na úvod sa stretli s menami Archimedes, James Watt a Thomas Alva Edison. Na internete preskúmali ich životopis a ich prínos pre ľudstvo. Potom sa zoznámili s ďalšími svetovými vynálezcami ako Diesel, Nobel, Einstain... A že ani Slováci nezaostávali za svetovými vynálezcami potvrdili siedmaci keď objavili také mená ako Ján Andrej Senger, Štefan Banič, Ján Bahýľ, Jozef Karol Hell, Jozef Murgaš Jozef Petzval. Bolo zaujímavé sa dozvedieť, aký veľký prínos pre ľudstvo mali naši krajania v minulom storočí.

Siedmaci si v praxi vyskúšali ako dokázali vedci robiť pokusy s obyčajnými vecami, ktoré mali k dispozícii. Odhaľovali záhady fyziky na jednoduchých pokusoch. Na záver týždňa si v rámci dramatizácie prežili posledné dni Archimeda v meste Syrakúzy.

Ôsmaci sa venovali životodarnej vode

ra ibz projektovy04Žiaci sa počas projektového týždňa sústredili v úvode týždňa na vyhľadávanie informácií na počítačoch. Zamerali sa na: charakteristiku vody, jej štruktúru, druhy vôd, výskyt vody v prírode, vlastnosti vody, kolobeh vody v prírode, minerálne vody na Slovensku a využitie dažďovej vody. V ďalších dňoch vytvorili tri prezentácie: „Voda“, „Kolobeh vody“ a „Kúpeľné mestá na Slovensku“. Ďalej sa zahrali na literátov a zložili báseň s priliehavým názvom „Kvapka“, pieseň s inovatívnym názvom „Prší, prší“ a tiež krátku scénku, ako ináč, o vode. Z dielne ôsmakov boli aj tajničky a osemsmerovky s vodou v hlavnej úlohe, ktoré pripravili pre mladších spolužiakov.
Týždeň plný vody zavŕšili naši ôsmaci prezentovaním svojich výtvorov pred ostatnými.

ra ibz projektovy05Deviataci a štyri krajiny

26. januára sa aj pre deviatakov začal projektový týždeň. Rozdelili sa na štyri skupiny. Každej skupine bol pridelený jeden štát – Slovensko, Nemecko, Anglicko a Rusko – teda krajiny, ktorých jazyky sa v našej škole vyučujú. Úlohou skupín bolo pripraviť prezentáciu tej svojej krajiny jednak formou nástenky a hlavne prostredníctvom typických národných jedál. Žiaci vyhľadávali receptúry a potom podľa nich pripravovali chutné jedlá. Výsledky svojej práce pod hlavičkou svojej cestovnej kancelárie predviedli všetkým spolužiakom už vo štvrtok, keď im ponúkli netradičnú desiatu. Mohli si kúpiť mafiny, hranolky s kečupom, pirohy, bliny, štrúdľu alebo praclíky a všetko zapiť čajom zo samovaru.
Deviataci sa zabavili, zlepšili si svoje kuchárske zručnosti a niečo nové sa dozvedeli o kultúre spomínaných krajín.

V piatok 30. januára 2015 projektový týždeň na našej škole teda vyvrcholil

ra ibz projektovy02ra ibz projektovy03ra ibz projektovy04prezentáciami, ktoré si jednotlivé ročníky pripravili. Všetci sa zabavili na prevažne veselo poňatých dramatizáciách zistení jednotlivých skupín a so záujmom sme si prezreli nové prezentácie. Bohatší o nové zážitky, vedomosti a skúsenosti sme teda ukončili prvý polrok tohto školského roku. No a potom nás čakalo už len úplné zavŕšenie polroka v podobe výpisov polročnej klasifikácie a hurá na prázdniny (aj keď len jednodňové).
Za realizáciu projektového týždňa treba poďakovať všetkým žiakom a ich učiteľom. Opäť sa ukázalo, že keď spojíme sily a pridáme trochu vôle niečo sa naučiť, vznikajú úžasné veci. Ako povedal J. A. Komenský: „Hra je radosť. Učenie sa pri hre je radostné učenie.“

Pripravila Mgr. Andrea Tokárová

 

 

Čítať 4022 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!