×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/zakladna/MD_Lúka/nova
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/zakladna/MD_Lúka/nova
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 30 marec 2015 15:05

V mojej pamäti rezonuje kolega Imrich Kurian

Napísal(a) Mgr. Mária Sabová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kurian imrich 1aKrátko pred tohtoročnými oslavami Dňa učiteľov sa rýchlo rozšírila smutná správa: Vo veku 78 rokov zomrel dňa 26. marca 2015 v Rudnej Imrich Kurian, dlhoročný učiteľ i riaditeľ školy v Rožňavskom Bystrom. Na jeho pôsobenie si spomína jedna z jeho vtedy mladších kolegýň takto: "V mojej pamäti rezonuje kolega Imrich Kurian ako učiteľ slovenského jazyka, keď som určitý čas pôsobila v Základnej škole v Rožňavskom Bystrom. Prejavovalo sa to zvlášť v jeho kultivovanom vystupovaní. Snažil sa viesť žiakov, ale aj nás kolegov, ku spisovnému prejavu, vyjadrovaniu. Potrebovali sme to.
Vyplývalo to z nášho nárečia, ktoré v mnohých slovách bolo v disproporcii s úradným jazykom. Ako príklad môže poslúžiť naše prekrásne nárečie. Počet dvoch vecí sa vyjadruje číslovkou dva pre všetky rody. Jeho dobre mienené, kultúrne a občas vtipne naservírované pripomienky na rozlišovanie slov dva a dve, aj iné, sme prijímali prirodzene. V bežnej reči často stačil Imrov pohľad a jeho reakcia a hneď sme vedeli čo treba napraviť. 
Žiaci, ktorí prešli jeho rukami, sú určite povďační za ich cibrenie v spisovnom jazyku. V ďalšom štúdiu sa to všetkým zišlo. Zbieral perličky, zhrňoval zlozvyky v ústnom prejave

u žiakov v jednotlivých triedach a objasňoval nespravné a ako to urobiť správne. Nepriamo tak viedol aj nás, kolegov.
Osobitne sa mi na ňom páčilo, že sa nevnucoval, nebol vtieravý, či direktívny. Svojim zvláštnym spôsobom nás prizýval k spolupráci a k vlastnému zdokonaľovaniu sa. Vďaka i za to. Mne osobne sa to veľmi páčilo a rovnako aj kolegom. Bol ochotný a ústretový. Keď sme ho o niečo požiadali, on nám vyhovel. Tak napríklad vzniklo jazykové okienko pre všetkých na nástenke.

I také, na pohľad možno malé zážitky, mi Imra pripomínajú a stali sa pre mňa trvalými. V predstave ho mám optimistického, spoločenského, usmievavého. Nedá sa to vymazať z pamäti a ani by som to nechcela. Som rada, že aj v mojom živote zohral pozitívnu úlohu a že som ho poznala. V pamäti zostane i keď už nie je medzi nami.

S úctou Mgr. Mária Sabová

 

Poznámka MG: Posledná rozlúčka so zosnulým Imrichom Kurianom sa uskutoční 2. apríla 2015 v Dome smútku v Rudnej o 14.00 hod.

 

 

Čítať 2174 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58