utorok, 02 február 2016 22:15

Projektový týždeň v Základnej škole I. B. Zocha v Revúcej

Napísal(a) RNDr. Eva Vidová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra tyzden 2aProjektový týždeň na prvom stupni. Nevšedný ruch na chodbách základnej školy Ivana B. Zocha v Revúcej, pobehovanie žiakov s očakávaním v očiach, príprava pomôcok - to všetko našepkávalo, že je tu opäť týždeň netradičného vyučovania. Žiaci nedočkavo prekladali košíky s ovocím a zeleninou, navzájom si

ukazovali rodinné fotografie, či kontrolovali prinesený materiál. To všetko súviselo s témami, ktoré sa v jednotlivých ročníkoch prelínali celým týždňom.

V 1. ročníku sa žiaci venovali „Zdravej výžive“, druháci sa orientovali v príbuzenských vzťahoch, tretiaci dokázali, že dobre poznajú svoje mesto Revúcu, Banskobystrický kraj bol témou pre žiakov štvrtého ročníka.

PROJEKTOVÝ TÝŽDEŇ NA DRUHOM STUPNI

V piatom ročníku vyhľadávali a spracovávali informácie o moreplavcoch, ktorých zámorské objavy ovplyvnili život nielen v Európe, ale v celom svete. Šiestaci nadviazali na projekt z piateho ročníka, zoznamovali sa s plodinami, ktoré boli dovezené do Európy z rôznych kútov sveta. Pridali k tomu informácie o ich výživovej hodnote, pripravili výborné zemiakové placky a ovocný šalát. Siedmaci sa rozhodli pre inováciu. Témou ich týždňa sa stali objavy a objavitelia v chémii a fyzike. Zamerali sa na priblíženie významných osobností, ktoré svojimi objavmi posunuli ľudstvo vpred, ale aj na predstavenie zákonitostí vo fyzike a chémii (ako dostať mincu do taniera, ako vymeniť olej a vodu, prečo nehorí papier, ako vyrobiť fontánu). V ôsmom ročníku sa všetko točilo okolo vody a jej ochrany. Vyvrcholením práce deviatakov bolo pod hlavičkou cestovných kancelárií ukázať kultúru, zvyky, ale aj svoje kuchárske zručnosti na veľtrhu krajín, ktorých jazyk sa na škole učí – Slovensko, Veľká Británia, Rusko, Nemecko. Ochutnali sme zemiakový šalát, čokoládový puding, bliny, šašlik, zemiakové placky a iné dobroty.

A ak sme úvode uviedli, že okrem iného, cieľom nášho týždňa plného projektov, je „byť lepší, ako pred rokom“, tak v závere musíme úplne objektívne konštatovať, že sme hrdí na našich žiakov. Dokázali, že vždy je čo zlepšiť v duchu myšlienky vyslovenej Louisom Pasteurom:„ Náhoda pomáha len pripraveným mysliam“, že ak človek chce, veľa dokáže.
RNDr. Eva Vidová

 

Čítať 3755 krát Naposledy zmenené streda, 03 február 2016 10:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!