nedeľa, 20 marec 2016 21:31

Učiteľský pár Zuzana a Peter Berovci svojimi učebnicami podnecujú žiakov k tvorivému mysleniu a sebarozvoju

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V stredu 18. marca 2016 do ZŠ I. B. Zocha v Revúcej zavítali Zuzana a Peter Berovci. Aj keď širokej verejnosti tieto mená známe nie sú, v učiteľskej obci ich poznajú všetci veľmi dobre. Tento manželský učiteľský pár sa totiž zaoberá vyučovaním matematiky na základných školách. Obaja začínali ako učitelia matematiky. Sú autormi inovatívnych učebníc a pracovných zošitov, ktoré podnecujú žiakov k tvorivému mysleniu a sebarozvoju.

ZŠ Ivana Branislava Zocha je jednou zo škôl, v ktorých žiaci používajú tieto učebnice a pracovné zošity. Aj to bol dôvod, prečo Berovci zavítali do tejto školy. Zorganizovali tu seminár, ktorého sa zúčastnilo viac ako tridsať učiteľov matematiky z rôznych škôl revúckeho, ale aj rimavskosobotského okresu.

Predstavili na ňom novú metódu vyučovania – R.A.U. Ide o metódu riadeného aktívneho vyučovania, pri ktorej sa žiak navedený vhodnými motivačnými otázkami učiteľa sám dopracuje k novým poznatkom a skúsenostiam. Je vedecky dokázané, že poznatky, ktoré si žiak osvojí takýmto spôsobom, majú trvalejšiu hodnotu a sú žiakovi bližšie ako poznatky, ktoré nadobudne počúvaním výkladu učiteľa.


Učitelia sa na seminári dozvedeli mnoho podnetných praktických informácií o tejto metóde, aj o tom, ako s ňou pracovať v niektorých tematických celkoch. Nabrali množstvo inšpirácií, ktorých výsledkom by mala byť ešte väčšia podpora tvorivosti a sebarozvoja žiakov na hodinách matematiky.
Mgr. Andrea Tokárová

Na fotografiách piataci ZŠ I. B. Zocha v Revúcej pracujú na projekte podľa pracovného zošita

 

Čítať 4105 krát Naposledy zmenené nedeľa, 20 marec 2016 21:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!