streda, 20 apríl 2016 10:25

Prezentácia paralympijského športu boccia na Základnej škole Zlatá v Rožňave

Napísal(a) Ondrej Bašták Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 18.4.2016 sa v telocvični ZŠ Zlatá v Rožňave uskutočnila prezentácia paralympijského športu boccia. Prezentáciu viedol Mgr. Ondrej Bašták Ďurán, ktorý sa boccii venuje ako tréner, organizátor a výrobca športových pomôcok. Prezentácie sa zúčastnili žiaci 4. ročníka (triedy B a C) a 7. ročníka (triedy A a B) v rámci hodín telesnej výchovy.
Boccia je paralympijská športová disciplína určená pre najťažšie telesne postihnutých. Žiaci sa tak mali možnosť zoznámiť so športom, s ktorým sa doteraz nestretli a nahliadnuť tak za oponu, do sveta športu zdravotne postihnutých, ktorý je u nás vo všeobecnosti mediálne (ale aj inak) zanedbávaný.

Na prezentácii boli prítomní aj 4 hráči boccie z Jasanima – DSS – organizačná súčasť Amália, ktorí sa boccii venujú už viac ako 2 roky. Títo hráči môžu hrať tzv. integrovanú bocciu, do ktorej sa môže zapojiť každý bez rozdielu v zdravotnom postihnutí, teda môžu hrať hráči bez zdravotného postihnutia, s telesným handikepom, mentálnym, seniori, deti...
Integrovaná boccia má tú zázračnú stránku, že stiera rozdiely medzi zdravými a hendikepovanými – hráči bez hendikepu si nemôžu byť istý výhrou len na základe lepšieho zdravotného stavu.
Boccia je podobná petangu. Hrá sa s 13 koženými loptami vyplnenými sypkým materiálom na tvrdej hladkej podlahe. Jedna lopta je biela – cieľová, jeden hráč má šesťčervených a súper šesť modrých loptičiek. Cieľom hry je nahádzať svoje lopty čo najbližšie k bielej. Okrem jednotlivcov môžu hrať bocciu páry – dvaja proti dvom a tímy – traja proti trom. Počas prezentácie hrali žiaci v tímoch. Na prvej vyučovacej hodine tímy 4.B, proti tímom 4.C. odohrali 3 zápasy, v ktorých jednotlivé triedy dosiahli nasledovné výsledky: 4.C-1 : 4.B-1 0 : 3, 4.C-2 : 4.B-2 3 : 0, 4.C-3 : 4.B-3 1 : 0
Víťazom medzitriedneho miniturnaja sa stala trieda 4.C.
Podobne na druhej vyučovacej hodine sa do zápasov zapojili triedy 7.A a 7.B a hrali nasledovne: 7.A-1 : 7.B-1 2 : 1, 7.A-2 : 7.B-2 3 : 0, 7.A-3 : 7.B-3 2 : 0. Jednoznačným víťazom miniturnaja sa stala trieda 7.A. Žiaci víťazných tried boli ocenení robnými vecnými suvenírmi s tematikou boccie. Najmä u žiakov 4. ročníka, ktorých pozornosť si hra získala od začiatku hodiny do jej konca, či už ako hráčov, či divákov povzbudzujúcich spolužiakov, sa ukázalo, akú silnú zážitkovú aktivitu integrovaná boccia predstavuje.
Verím, že uvedená prezentácia boccie prispeje k zatraktívneniu parašportu a konkrétne boccie medzi mládežou a že sa ZŠ Zlatá sa v budúcnosti zapojí do diania v boccii v regióne Rožňavy, napríklad účasťou na 3. ročníku Turnaja tímov v integrovanej boccii v Rožňave.
Ondrej Bašták Ďurán

 

 

Čítať 1945 krát Naposledy zmenené streda, 20 apríl 2016 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!