utorok, 03 máj 2016 10:55

Na Deň Zeme zahrali sme sa na veternú elektráreň, reťazovou reakciou sme skúšali štiepiť atómy uránu

Napísal(a) Mgr. Ľ. Klimentová, Mgr. A.Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970. 22. apríla 2016 sme si DEŇ ZEME pripomenuli aj v ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Do školy sme prišli oblečení modrých a zelených tričkách, aby sme tak vyjadrili spolupatričnosť k našej modro-zelenej planéte. V priestoroch školy sme privítali vzácnych hostí - Ing. L. Szaba, Ing. E. Hapla, Ing. B. Leštákovú, E. Pipasíkovú, A. Liptáka a manželov Motyčkovcov.

ra zochaci DSC 0361S ich príchodom zavítal do školy aj kúsok lesa. Žiakom sa tento deň mimoriadne páčil. Pri získavaní nových informácii a vedomostí mohli zapojiť všetky svoje zmysly: zrak, čuch, chuť, sluch i hmat. Vypočuli si zaujímavé rozprávanie o prírode z úst odborníkov. Prezreli si fotografie a videá, z ktorých sa dozvedeli niečo nové o medveďoch, jeleňoch, sysľoch, bocianoch a netopieroch. Vypočuli si rozprávku o čarovnom lese. Dôkladne preskúmali sklenený úľ plný včiel, ktoré sledovali pri usilovnej práci. Pozorne načúvali bzučiacim včelám a zvukom zvierat. Hmatom preskúmali konáriky a semienka stromov, parohy jeleňov, srsť z diviaka a včelí plást. Najviac sa im však páčilo, keď mohli ochutnať sladký včelí med. V tvorivých dielňach zase kreslili a strihali z farebného papiera včely. Ozdobili nimi nástenku a úľ, ktorý si vyrobili z obalov na vajíčka. Žiackymi prácami sme si vyzdobili chodbu našej školy.
Starší žiaci sa počas celého dňa oboznamovali s obnoviteľnými zdrojmi energie. Tohto roku sa tento významný deň niesol v znamení hesla Maratón energetickej efektívnosti. Počas prvých dvoch hodín sme absolvovali aktivity, v ktorých sme mohli na praktických úlohách pochopiť, na akých princípoch takého zdroje fungujú. Zahrali sme sa na veternú elektráreň, reťazovou reakciou sme skúšali štiepiť atómy uránu, zoznámili sme sa aj so zákonmi aerodynamiky. Aby sme si uctili našu Zem, triedili sme odpad na fiktívnej čiernej skládke, ale tiež určovali poradie veľkosti spotreby „žrútov“ elektrickej energie. Za jednotlivé aktivity družstvá zbierali body. Neskôr sme sa venovali príprave výrobkov z recyklovateľných materiálov, ktoré potom v záverečnej prezentácii každá trieda predstavila ostatným žiakom školy. A nezabudli sme ani na najkrajšiu „selfie“.

ra zochaci DSC 0416 2

Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým naším hosťom za ich drahocenný čas a príjemne strávené chvíle s nimi. Ďakujeme.
Mgr. Ľ. Klimentová, Mgr. A.Tokárová

 

Čítať 2336 krát Naposledy zmenené utorok, 03 máj 2016 11:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!