štvrtok, 02 jún 2016 11:14

Junior Achievement Slovensko a žiaci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Základnej škole I. B. Zocha v Revúcej venujú zvýšenú pozornosť rozvoju finančnej gramotnosti. Už žiaci v nižších ročníkoch sa vo vyučovaní stretávajú s úlohami zameranými na túto tematiku. V ôsmom a deviatom ročníku sú žiaci školy súčasťou vzdelávacieho programu Viac ako peniaze. Autorom programu je Junior Achievement Slovensko. Cieľom programu je vychovávať uvedomelých mladých ľudí plne zodpovedných za svoje finančné rozhodnutia.

Žiaci ZŠ I.B.Zochasa v ôsmom a deviatom ročníku raz týždenne venujú otázkam osobných, či rodinných financií, učia sa, ako fungujú banky, na čo si treba dať pozor pri rozhodovaní sa o pôžičke, či vedieť si vybrať účet šitý pre vlastné potreby. Rozumejú pojmom hrubá mzda, reálna mzda, odvody, dane, chápu princípy fungovania ekonomiky štátu.

Pre mnohých sa aktuálnou stala otázka založenia vlastného účtu, keďže v dnešnej modernej dobe už rodičia deťom nedávajú vreckové v hotovosti, ale priamo na účet. A keďže najfundovanejším, kto by im tejto problematike mohol porozprávať, je konzultant priamo z prostredia banky, škola vďaka možnosti programu Viac ako peniaze pozvala bankového konzultanta. 18. mája 2016 tak zavítala do školy pani Ing. Eva Hicárová, ktorá žiakom ôsmeho a deviateho ročníka porozprávala všetko o tom, ako fungujú banky. Deviatakov zaujímala aj pre nich aktuálna otázka - čo všetko súvisí s otvorením študentského účtu, aké sú zaň poplatky, aké sú podmienky jeho otvorenia. Keďže táto téma je pre deviatakov, z ktorých sa mnohí od septembra ocitnú na stredných školách mimo svojho bydliska mimoriadne aktuálna, nebola núdza o množstvo otázok.

Žiakov tiež zaujala aktuálna téma platobnej karty ako nálepky na mobil. Pýtali sa, ako často s ňou môžu platiť a do akej hodnoty môžu takto platený nákup uskutočniť. Ako potvrdili sami žiaci, táto beseda bola pre nich prínosom. Veríme, že podobnú besedu budeme môcť vďaka Junior Achievement Slovensko a Slovenskej bankovej asociácii zorganizovať opäť o rok.
Mgr. Andrea Tokárová

 

Čítať 1716 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 jún 2016 11:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!