pondelok, 28 november 2016 20:27

Slávnostne otvorili exteriérové javisko v Základnej škole Ivana Branislava Zocha

Napísal(a) Mgr. Z. Kováčová, Mgr. Z. Kunštárová
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)
Z otvorenia exteriérového javiska v ZŠ I.B. Zocha v Revúcej Z otvorenia exteriérového javiska v ZŠ I.B. Zocha v Revúcej ZŠ IB Zocha Revúca

O tom, že sny sa stávajú skutočnosťou, sme sa v Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej naozaj presvedčili. Naša škola nesie meno známeho divadelníka, ktorý stál pri vzniku revúckej ochotníckej divadelnej tradície a my s hrdosťou rok čo rok oživujeme odkaz, ktorý nám zanechal. Hrávame divadielka a zúčastňujeme sa divadelných prehliadok v rámci nášho regiónu.

Naším snom preto bolo vlastniť malé divadelné javisko, kde by sme mohli rozvíjať talent našich žiakov a hrať si divadielka len tak pre radosť.
Ako by to bolo včera, keď sa celou školu rozniesol chýr, že sme sa stali víťazmi skvelého projektu. Získali sme úžasných 14 000 eur od Prvej stavebnej sporiteľne, a. s., na to, čo je nášmu srdcu najbližšie. Vďaka humanitárnej pomoci, ktorú každoročne poskytujú, vyrástlo v priestoroch našej školy javisko, po ktorom sme tak túžili. 

V stredu 16. novembra 2016 nastal deň D, kedy sme ho slávnostne otvorili. V našom skromnom gemerskom meste sme privítali aj vážených hostí z nášho hlavného mesta. V úvode sa všetkým prihovoril sám pán Zoch, ktorého duch je v našej škole dennodenne prítomný. Excelentne ho stvárnil Matej Stejskal, študent Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej. Na túto našu slávnosť sme pozvali aj nášho rodáka, predsedu NR SR JUDr. Andreja Danka, ktorý sa ale zo zdravotných dôvodov ospravedlnil. Všetkých však nechal srdečne pozdravovať.  

Skôr, než viedli prvé kroky na naše vytúžené dosky znamenajúce svet, srdečne sme v našej škole privítali predsedu predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a.s., Ing. Imricha Béreša s jeho spolupracovníkmi a za krásne pódium sme sa mu zo srdca poďakovali. 

Svojou prítomnosťou nás poctila aj primátorka mesta Revúca MVDr. Eva Cireňová a úprimné vďaka odznelo aj pre našu pani riaditeľku Mgr. Adrianu Kvetkovú za oduševnenosť a vytrvalosť pri realizácii celého projektu. Títo traja významní ľudia spoločne prestrihli pásku a prihovorili sa prítomným. Odzneli slová vďaky i prianí, a tak sa naši prví žiaci mohli ukázať na našom novom javisku v plnej kráse.
Ivan Branislav Zoch sa stal tvorcom dnešnej telesnej výchovy a spolu so žiakmi zušľachťovali svoje telo i ducha. Naši žiaci sa na chvíľu prostredníctvom pohybového predstavenia preniesli do obdobia, v ktorom žil a hostí určite zaujali ich gymnastické, tanečné i futbalové kúsky. 

Ako je už známe, po príchode do Revúcej sa Zochovou srdcovou záležitosťou stalo divadlo. Neskôr sa stal aj režisérom ochotníckeho divadelného súboru a so svojimi zverencami uviedol na divadelné dosky rôzne divadelné hry. Našim hosťom sa predstavili žiaci Školského klubu detí pri ZŠ I. B. Zocha so svojím divadelným predstavením Macko Puf a predviedli v ňom svoje herecké majstrovstvo. No a o tom, že telocvik s divadlom sa dá dať krásne dovedna nás presvedčila milá ukážka našich prváčikov a druháčikov, ktorí s pomocou Perinbabkinej stuhy túžobne “zasnežovali” svet. Rozlúčili sme sa ľudovo. K tradíciám nášho mesta neodmysliteľne patrí ľudový súbor Lykovček, ktorý za celým programom urobil veselú bodku v podobe folklórneho pásma. 

Veríme, že príjemné tóny z tohto významného dňa zneli v srdciach všetkých ľudí ešte veľmi dlho.
Mgr. Z. Kováčová, Mgr. Z. Kunštárová

 

 

Čítať 1731 krát Naposledy zmenené utorok, 29 november 2016 17:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!