pondelok, 12 december 2016 18:06

Spolu so žiakmi, pani učiteľkami, pani kuchárkou a s rodičmi sme sa pozreli na to, čo je to jedlá zmena

Napísal(a) Mgr. Iveta Špaldová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

S kurzom Globálne varenie nás 30.11.2016 navštívila slečna Jana Udvardiová zo Zvolena, ktorá pomáha našej škole s aktivitami a delí sa so svojimi vedomosťami s nami v projekte Jedlá zmena. Jedlá zmena je medzinárodný projekt, ktorý je financovaný Európskou úniou a v našej škole začal od septembra 2016.

Spolu so žiakmi, pani učiteľkami, pani kuchárkou a s rodičmi sme sa pozreli na to, čo je to jedlá zmena, čo všetko sa skrýva za potravinami a hľadali sme možnosti, čo môžeme zmeniť v našich školách. Nešlo len o zdravé varenie, ale začali sme sa na potraviny, ktoré bežne používame, pozerať nielen zo zdravotného, ale aj z environmentálneho, etického a ekonomického pohľadu. Zapojili sme žiakov od prvého až po ôsmy ročník. Žiaci krájali, strúhali, ochucovali, a čo si navarili, aj zjedli.

Čo sme varili?
Počas kurzu sme sa zamerali na základné suroviny použité na vajíčkovú pomazánku (soľ, pečivo, maslo a vajíčko). Zisťovali sme krajinu pôvodu, následne odhaľovali počet kilometrov, ktoré precestovali, jednotlivé ingrediencie, koľko odpadu z obalov nám vzniklo, aké boli pridané zložky, aká je cena surovín.
Aj samotná ochutnávka pomazánok bola netradičná. Okrem chute sme hodnotili aj vzhľad pomazánky, pečiva, farbu masla a zapojili sme aj naše čuchové bunky.

V diskusii o jednotlivých surovinách sme odhaľovali, prečo sa do pečiva pridáva E920, čo všetko sa skrýva za čerstvo dopečenou bagetou z polotovaru, v akých rôznych podmienkach žijú sliepky, ako vplýva pestovanie palmového oleja nielen na životné prostredie, ale aj na naše zdravie a prečo sa pridáva aj do masla. Jednoducho, naši žiaci si vedia vybrať to, čo je najlepšie.

Čo povedali účastníci kurzu po jeho skončení?
„Začneme sa zaujímať a hľadať lokálnych predajcov potravín.“
„Viac sa budem zameriavať na etickú stránku stravy, budem viac jesť potraviny z vlastnej záhradky.“
„Budem čítať zloženie výrobkov a budem sledovať, čo nakupujem.“
„Budem sa snažiť kupovať lepšie potraviny (radšej menej, ale kvalitnejšie).“

Ďakujem všetkým účastníkom za ich záujem, otázky v diskusii a slečne koordinátorke Jedlej zmeny v škole za pomoc pri organizovaní kurzu.
Mgr. Iveta Špaldová

 

 

Čítať 1628 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 december 2016 18:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!