piatok, 31 marec 2017 14:45

Pre našich spolužiakov pripravili „Knižnú obývačku“

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ľudia čítajú knihy odpradávna. Niektorí viac, iní menej. Niektorí majú radi romány o láske, iní historické či cestopisné. Niektorí nemajú prístup ku knihám, iní nevedia ani len čítať. Knihy rozvíjajú fantáziu, tvorivosť, sú v nich ukryté staré pravdy, možno tajomstvá vekov. „Povedz mi, akú knihu čítaš, a ja ti poviem, kto si,“ už dnes asi stopercentne neplatí, ale niečo na tom bude.

V marci sa narodil aj zomrel Matej Hrebenda. Pravdepodobne je to dôvod, prečo sa práve mesiac marec stal Mesiacom knihy. Už dlhé roky sa v tomto období zintenzívňujú v školách čitateľské aktivity. Zdôrazňuje sa potreba čítania, rozvoja čitateľskej gramotnosti a čítania s porozumením. Vždy sa do takýchto aktivít zapája aj naša škola v Muránskej Dlhej Lúke. Ako inak, netradične. Spolu s druhákmi sme pre našich spolužiakov pripravili „Knižnú obývačku“. Otvorili sme ju v jednej z tried, zariadili sme ju útulne, domácky, s kreslom, živými kvetmi aj pohostením. Počas piatich dní od 20. do 24. marca 2017 sa v nej vystriedali všetky triedy. Bola otvorená každý deň od siedmej hodiny, počas prestávok i samotného vyučovania. Každý náš hosť si mohol vybrať na čítanie z množstva kníh a vybrané tituly si mohli aj zakúpiť. Druháci vždy skoro ráno prišli do školy, pripravili občerstvenie a počas dňa sa venovali mladším i starším spolužiakom.

Záštitu nad podujatím prevzala naša dlhoročná priateľka, spisovateľka a blogerka Janette Maziniová Motlová. Pozdravila nás cez videovizitku a popriala nám veľa úspechov. V posledný deň našej Knižnej obývačky čakalo na všetkých veľké prekvapenie – Multijazyčné čítanie rozprávok. Privítali sme dvoch vzácnych hostí zo zahraničia. Jérôme Scandale, pôvodom z Korziky a Dragos Dode z Rumunska nám čítali svoje najobľúbenejšie rozprávky v rodnom jazyku, a tak mali naši žiaci asi prvýkrát v živote možnosť vidieť a počuť mladých ľudí z odlišnej kultúry. Jedna Miška nám prečítala slovenskú, druhá Miška anglickú rozprávku. A ja som našim žiakom prečítala rozprávku rómsku. Nasledovala beseda, v ktorej sa žiaci pýtali našich hostí na všetko, čo ich zaujímalo.

Knižnú obývačku sme zatvorili, mala úspech. Možno preto, že to bolo niečo nové. Možno preto, lebo sme spolužiakov zaujali. Mnohí z nich si kúpili svoju prvú knižku v živote. Za peniaze od svojich rodičov. Veríme, že sa stane tradíciou. A možno nielen marcovou, ale aj v októbri, v Mesiaci školských knižníc.
Monika Podolinská

 

 

Čítať 1300 krát Naposledy zmenené piatok, 31 marec 2017 17:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!