nedeľa, 08 október 2017 21:47

Zocháči v Osvienčime - Už rozumiem slovu holokaust

Napísal(a) A. B.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zaoberať sa témami vojen 20. storočia, terorizmom, rasizmom a podobne, je v súčasnosti takmer módnym tovarom v mnohých médiách. Mňa, učiteľku dejepisu, znepokojujú niektoré neobjektívne, stereotypné informácie, ktoré sú podsúvané verejnosti, teda aj mladým ľuďom. I to bol dôvod, prečo sme sa so žiakmi 8. a 9. ročníka ZŠ I. B. Zocha v Revúcej rozhodli navštíviť Múzeum holokaustu v poľskom Osvienčime.

Účelom nášho putovania bolo prostredníctvom obrazov, fotografií, životných príbehov, cez ľudské utrpenie, bolesť a osudy ľudí, ktorí neprežili či prežili hrôzy koncentračného tábora priblížiť žiakom najväčšiu tragédiu ľudstva v 20. storočí – holokaust. Muzeálne zbierky, obrazové, písomné pramene, hovorené slovo sprievodkyne, fakty o živote väzňov ukázali žiakom skutočnú podobu fašizmu, extrémizmu, rasovej nenávisti.
„Už rozumiem slovu holokaust. Práve som navštívila najväčší cintorín európskych národov, “ boli slová žiačky 9. ročníka po prehliadke expozície múzea. Mňa jej slová upokojili. Hodina dejepisu v múzeu splnila svoj cieľ.

A.B.

 

 

Čítať 1322 krát Naposledy zmenené nedeľa, 08 október 2017 22:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!