piatok, 13 október 2017 23:48

V priestoroch Základnej školy v Jelšave otvorili Záhradu, ktorá učí

Napísal(a) Mgr. Martina Štullerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 5. 10. 2017 sa v priestoroch Základnej školy v Jelšave uskutočnilo otvorenie Záhrady, ktorá učí. Cieľom tohto projektu je naučiť pedagógov aj žiakov využívať školské pozemky iným, inovatívnym spôsobom. Pre nás to v praxi znamenalo, vytvoriť prírodnú školskú záhradu s učebnými prvkami, ktoré budú slúžiť na vyučovanie bežných školských predmetov.  Otvorenie záhrady sa konalo za prítomnosti prednostky mesta Jelšava, Ing. Miroslavy Repákovej. Pani prednostka spolu s pani riaditeľkou, Mgr. Vierou Bardoňovou, a za prítomnosti viacerých hostí,

bylinkami z našej bylinkovej špirály symbolicky pokrstili informačnú tabuľu. Po krátkom predstavení projektu si všetci zúčastnení mali možnosť pozrieť záhradné učebné prvky, nachádzajúce sa v našom školskom areáli. Pozornosť hostí upútalo záhradné jazierko, bylinková špirála, učebňa v prírode, Artušov kruh – ohnisko, suchý múrik i okrasné skalky. Veľký záujem vyvolal predovšetkým Keltský stromový kalendár, ktorý je naozajstnou korunou našej záhrady.

Celá filozofia projektu Záhrada, ktorá učí, je úžasná. Žiaci majú možnosť získavať nové vedomosti iným ako tradičným spôsobom. Závisí to hlavne od tvorivosti a nápaditosti učiteľov. Každý z uvedených záhradných prvkov sa dá využiť vo vzdelávacom procese na ktoromkoľvek predmete. Realizácia vyučovania takýmto spôsobom rozvíja tvorivosť, hravosť, kritické myslenie, ale podporuje aj chuť do učenia. To, že sa žiaci vo veľkej miere podieľali a stále sa podieľajú na výstavbe všetkých prvkov, rozvíja u nich vzťah k pracovným činnostiam, ale aj pocit zodpovednosti za to, čo sami vytvorili. Fotografie vzniku jednotlivých učebných prvkov budú uverejnené na našej stránke školy.

Touto cestou sa chceme poďakovať koordinátorovi tohto projektu, ktorým je Centrum enviromentálnej a etickej výchovy Živica a tiež spoločnosti IKEA, ktorá projekt finančne podporila. Naše poďakovanie patrí aj všetkým pedagogickým a nepedagogickým pracovníkom, podieľajúcim sa na vytvorení učebných prvkov v našom školskom areáli.
A ešte jedna správa na záver. Otvorenie Záhrady, ktorá učí, sa pre pozvaných hostí, verejnosť a rodičov bude konať v jarných mesiacoch. Už teraz sa tešíme!
Mgr. Martina Štullerová
ZŠ s MŠ Jelšava

 

Čítať 1368 krát Naposledy zmenené nedeľa, 15 október 2017 14:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!