piatok, 08 december 2017 22:55

Predvianočná večera v dlholúckej škole Doporučený

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Aká je najlepšia kapustnica? Rómska či nerómska? Ako chutí gója? Ako trávia obyčajné, všedné dni ľudia v osade, aké sú ich bežné starosti? Aké sú naše Vianoce, čo nás spája a čo rozdeľuje? Veľa otázok na úvod, no my sme na ne hľadali a našli odpovede počas našej tradično – netradičnej rómsko – nerómskej predvianočnej večere. Maximálne multikultúrnej, ľudskej aj temperamentnej.

Vlani sme to skúsili prvýkrát, v stredu 6. decembra 2017 sme to skúsili opäť. Podarilo sa. Tretiaci všetko vymysleli, spoločne sme doladili detaily, pozvali priateľov, našich hostí, zvolili menu. Vedeli sme, že program musí byť akčný a zaujímavý pre všetky vekové kategórie. Pre najmenších súrodencov, ktorým sme pripravili detský kútik. Pre rodičov, ktorých sme zapojili do všetkých tvorivých aktivít – varenie kapustnice, pečenie vianočného pečiva, výroby góje a vianočných ozdôb. Pre spolužiakov tvorivé dielne. Pre hostí z Bratislavy sme tu boli ako inšpirácia, my sme učili ich a oni nás. Boli to celé hodiny rozhovorov o tom ako žijeme, ako to zvládame, ale aj nezvládame.

Už tradične sa nám darí na všetky naše veľké podujatia pozvať veľmi zaujímavých hostí, našich priateľov. Tým prvým bol Jakub Kratochvíl, dokumentarista a editor portálu Jablko.sk. Pozná našu školu, našu prácu, počas toho večera nás spoznal aj osobne. Rovnako ako náš ďalší hosť Ján Orlovský, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti. Lebo my „Sme otvorení“ a tento titul nám dávnejšie udelila práve táto nadácia. Ďalšou vzácnou návštevou boli zástupcovia Aliancie Fair – play, Pavol Lacko a Martin Neupauer. Boli všade, pozorovali, počúvali, vnímali, rozprávali sa, pracovali, hrali sa..., boli jednými z nás. Posledným, no nemenej vzácnym hosťom, bol pán Ján Lunter, nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. Dokonca sa na chvíľu pri nás zastavil aj pán Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Ani jeden z nich neprišiel s prázdnymi rukami. Priniesli a zanechali nám kus seba, odnášali si veľký kus nás.

Rómsko – nerómska kapustnica bola fantastická, chutila všetkým. Tradičné rómske gója tiež, mali sme skvelú kuchárku. Vidieť celý postup ich prípravy bolo pre všetkých zážitok, pozitívny. Tí, čo vedia o čom hovorím, mi dajú určite za pravdu. Okrem mnohých tých našich plánov, aby sa všetko vydarilo, aby sa každý do niečoho zapojil, niečo nové sa naučil, aby všetkým chutilo, sme mysleli na jedno. Nech naše stretnutie prispeje k vzájomnému spoznaniu sa a k obohateniu života toho druhého. Podarilo sa.
Monika Podolinská

 

Čítať 2212 krát Naposledy zmenené piatok, 08 december 2017 23:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!