sobota, 16 december 2017 12:49

Deviaty ročník Memoriálu maršála Malinovského v Tornali vyhral Szabolcs Oláh

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Základná organizácia SZPB v Tornali v spolupráci z Reedukačným centrom v Tornali zorganizovali dňa 12.12.2017 už IX. ročník streleckej súťaže zo vzduchoviek medzi žiakmi škôl v meste Tornaľa o putovný pohár „MEMORIÁL MARŠALA R. J. MALINOVSKÉHO“. Streleckej súťaže sa zúčastnilo celkom šesť trojčlenných družstiev. Každý člen družstva mal k dispozícii tri nástrely a 7 súťažných striel. Súťaž riadila komisia v zložení Štefan Puškáš, Alexander Bocko a Marian Zelina. Víťazom sa stalo „ A“ družstvo Gymnázia Tornaľa 

so ziskom 171 bodov,  na 2. mieste skončilo „B“ družstvo Gymnázia Tornaľa so ziskomm 169 bodov a na 3. mieste vlaňajší víťaz družstvo Reedukačného centra Tornala so ziskom 152 bodov.

Súťaž jednotlivcov vyhral Szabolcs Oláh, druhý skočil Róbert Štefan Országh, obaja z Gymnázia Tornaľa, so 61 bodmi a o poradí rozhodol rozstrel. Tretí skončil Patrik Plánka z Reedukačného centra so 60 bodmi.

Prvé tri družstvá obdržali pekné vecné ceny, ktoré im odovzdal predseda ZO SZPB PaedDr. Marian Zelina. Každú účastník obdržal aj odbojársku ročenku 2018, ktorú venovala redakcia Bojovníka. Medzi účastníkov už tradične zavítal priamy účastník protifašistického odboja, člen partizánskej brigády Rákoci majora Kozlova pán Artúr Sobonya z Tornale. Po vyhodnotení súťaže bol podaný všetkým účastníkom súťaže poľovnícky guláš.

Pred odovzdaním cien oboznámil s históriou memoriálu a dôvodom jeho konania predseda HDK ObV SZPB v Rimavskej Sobote. Pripomenjul, že odkaz protifašistického odboja je aj dnes nanajvýš aktuálny a zdôraznil, že Tornaľa počas vojny stratila 658 byvateľov, ktorí boli nyllassioavcami odvlečení do koncentračných táborov a samotné mesto Tornaľa bolo oslobodené 19. decembra 1944 vojskami 2. ukrajinského frontu pod velením maršála ZSSR Rodiona Jakovleviča Malinovského. V rámci tohto frontu bojovala aj 4. rumunská armáda. Na druhý deň po oslobodení mesta od 20.12.1944 až do 15.1.1945 mal v meste štáb práve veliteľ 2.UKF maršál Malinovský v budove, kde sídli Obvodné oddelenie PZ SR. Na budove je umiestnená aj pamätná tabuľa s portrétom maršála Malinovského.
Pri oslobodzovaní mesta položilo život 202 vojakov Červenej armády a 3 rumunskí vojaci.
JUDr. Jozef Pupala
Foto: autor príspevku

 

Čítať 1908 krát Naposledy zmenené streda, 20 december 2017 17:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!