Vytlačiť túto stránku
utorok, 04 február 2020 16:13

Zanieteným a skalným turistom Zimného prechodu Stolickými vrchmi prialo krásne slnečné počasie Doporučený

Napísal(a) Ing. I. Kvetko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zimný prechod Stolickými vrchmi sa koná každý rok, od roku 2001 v prvú februárovú sobotu už 19 rokov. Prechod pripravuje Mesto Revúca v spolupráci s Lesmi SR, š. p. Odštepným závodom Revúca a Klubom slovenských turistov Dúbrava. 
V sobotu 1. februára 2020 vítalo zanietených a skalných turistov krásne slnečné počasie. Zraz bol pred supermarketom, kde na štart jednotlivých trás vyviezlo turistov päť plných autobusov. Organizátori pripravili pre účastníkov prechodu 2 pešie trasy a 2 trate pre bežkárov, ktoré boli zrušené pre nedostatok snehu. Pešie trasy sú nenáročné s miernym stúpaním, vhodné aj pre menej zdatných a rodiny s deťmi.

Nakoľko tohtoročná zima je považovaná za jednu s najvyššími dennými teplotami, takže sneh sa z bežeckej stopy na tratiach postupne topil, našlo sa len 5 odvážnych bežkárov.

Skupina turistov šla trasou – Javorina, Šumiacka priehyba, Severná lúka, chata Janka. Druhou trasou prechádzala menšia skupina až od Červenej Skaly, od doliny Stračaník.

Na chate Janka už klasicky čakalo na turistov malé občerstvenie a prekvapenie vo forme snežných hradieb.

Zimný prechod prilákal aj našich priateľov z iných slovenských turistických klubov. Účastníkmi boli turisti rôznych vekových skupín. Medzi najstaršieho účastníka patrí aj bývalý lesník Ján Šperka vo veku 81 majgemer revuckel logorokov.

O bezpečnosť a zdravie sa postarali priatelia a naši priaznivci zo skupiny Horská služba Malá Fatra – okrsok Muráň, ktorí zabezpečovali pohotovostnú službu na chate Janka.
Podujatie podporili: Lesy SR, š. p. OZ Revúca, Mestské lesy Revúca, s. r. o., Reštaurácia Balaton, COOP Jednota Revúca, Horská služba Malá Fatra, okrsok Muráň, Pekáreň Belák.

Tešíme sa na 20. ročník v budúcom roku – Dovidenia, priatelia turisti!

Text: Ing. Igor Kvetko, PhD., vedúci oddelenia školstva, telesnej kultúry a športu pri MsÚ v Revúcej.

 

Čítať 1257 krát Naposledy zmenené streda, 05 február 2020 00:35