×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/slavos/tunel/homolka/mmark
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/slavos/tunel/homolka/mmark
Vytlačiť túto stránku
piatok, 02 august 2013 15:30

Borčianskou planinou na najvyšší vrch Slovenského krasu Matesovu skalu

Napísal(a) L. Székely
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Množstvo prírodných krás a rôznych útvarov skrýva ešte stále pre mnohých z nás náš Gemer. Postupne ho odkrývajú ľudia prechádzajúci ním pomocou turistických značiek, ale aj bez označenia a dostávajú sa do prostredia málo porušeného zásahom človeka, alebo vôbec nepoznaného.
Medzi také istotne patrí aj Borčianska planina, ktorá sa nachádza v severovýchodnej časti rožňavského okresu i Slovenského krasu. Jej centrom je malá dedinka Bôrka. Planina patrí medzi najmenšie naše planiny a zaberá plochu iba niečo okolo 8 kilometrov štvrocových. Smerom na východ susedí so známou Zádielskou dolinou. Planinu brázdia Blatnická dolina, Baksova dolina a Borčianska brázda. Prvýkrát som sa do tohto prostredia dostal ešte ako redaktor okresných novín Zora Gemera so svojím kolegom Lacom Mallákom, ktorý v tejto časti regiónu predtým pracoval ako lesný technik Lesného závodu Rožňava. V tom čase sa v okolí Bôrky nachádzalo množstvo rôznej lesnej zveri, ktorá bola veľmi vyhľadávanou pre odchyt drobných zvierat najmä do zoologických záhrad v celom Československu. Medzi ich ostrieľaných lovcov patril Ľudovít Lükő z Krásnohorského Podhradia, ktorý sa zameriaval

najmä na odchyt známeho lesného dravca - rysa lesného a ktorého tu bolo v tom čase pomerne dosť.
Spomenul som si práve na nich, keď som prevzal poštou krátky príspevok od pána Ladislava Székelya z Rožňave. Nemusím vám autora predstavovať, pretože ho mnohí poznáte ako jedného z milovníkov organizovanej turistiky v Rožňave. A keďže sa jeho rozprávanie týka práve tejto časti našej málo poznanej prírody, dovolil som si k nemu pridať tento krátky úvod. K článku je pripojený link na fotografie, ktoré vyhotovil pán Tibor Takáč. Pán Ladislav Székely píše:

Dohodli sme sa kamarátmi, že spravíme pekný výlet na Matesovú skalu, ktorá sa nachádza v Slovenskom krase a je to aj jeho najvyšší vrch 925 m n.m. Po ceste sme oddychovali na Havranej skale, z ktorej sme mali úžasnú panorámu na okolitú prírodu. Pokračovali sme na Snežnú jamu, kde v priepasti boli ešte fliačiky snehu. Naša túra pokračovala cez krásnu planinu na Matesovú skalu. Bohužiaľ, tak bola zarastená, že nemali sme inú možnosť, len pokračovať na chatu Červenú vodu. Po oddychu sme pokračovali do obce Bôrka, kde sme ukončili náš prekrásny deň.

(LSz)

FOTOGRAFIE Z BORČIANSKEJ PLANINY

 

Čítať 3289 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10