Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 27 apríl 2017 11:21

Víťazom šachového turnaja základných škôl rožňavského okresu v kategórii družstiev sa stalo družstvo ZŠ Pohorelá A

Napísal(a) Ondrej Bašták Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Víťaz šachového turnaja žiakov ZŠ v Gemerskej Polome - družstvo A ZŠ Pohorelá Víťaz šachového turnaja žiakov ZŠ v Gemerskej Polome - družstvo A ZŠ Pohorelá GP

Dňa 26.4.2017 sa v sále Obecného úradu Gemerská Poloma uskutočnil Šachový turnaj základných škôl rožňavského okresu. Turnaj zorganizoval Šachový klub Gemerská Poloma o.z. (ŠK GP) a zúčastnili sa ho žiaci zo 7 základných škôl, z toho 5 z rožňavského okresu a z 2 hosťujúcich okresov – Rimavskej Soboty a Brezna:
1. ZŠ Gemerská Poloma, 2. ZŠ Zlatá Rožňava, 3. ZŠ Štítnik, 4. ZŠ Zakarpatská Rožňava, 5. ZŠ Kozmonautov Rožňava, 6. ZŠ Pohorelá (Brezno), 7. ZŠ Kráľ (Rimavská Sobota).

Žiaci súťažili v 3 kategóriách: jednotlivci 1. stupeň ZŠ, jednotlivci 2. stupeň ZŠ a trojčlenné družstvá za jednotlivé školy, menovite 10 družstiev:

1. ZŠ Gemerská Poloma A
2. ZŠ Gemerská Poloma B
3. ZŠ Zlatá Rožňava
4. ZŠ Štítnik (1 hráč zo ZŠ Gemerská Poloma)
5. ZŠ Zakarpatská Rožňava A
       6. ZŠ Zakarpatská Rožňava B
7. ZŠ Kozmonautov Rožňava A
8. ZŠ Kozmonautov Rožňava B
9. ZŠ Pohorelá A
10. ZŠ Pohorelá B (1 hráč zo ZŠ Kráľ)

Hlavným rozhodcom turnaja bol Róbert Szaszák. Hralo sa švajčiarskym systémom na 9. kôl s tempom 2x15 minút. Výsledok za družstvo sa vypočítal ako súčet bodov jednotlivých hráčov družstva.

Vyhodnotené boli:
- 3 najlepšie školy – získali víťazný pohár, medaily a diplomy,
- 3 najlepší hráči 1. stupňa a
- 3 najlepší hráči 2. stupňa – získali medaily a diplomy.

Ostané deti dostali účastnícke listy. Každé dieťa bolo obdarované aj vecnou cenou, ktorými do turnaja prispeli sponzorsky: Obec Gemerská Poloma, Brantner Gemer, Dr. Oetker,
Východoslovenská Vodárenská spoločnosť – Závod Rožňava a Eurobus.

gp pohorela 1   gp kozmonautov 2   gp stitnik 3
Víťazom turnaja v kategórii družstiev sa stalo družstvo ZŠ Pohorelá A s hráčmi Róbert Tlučák (6), Adam Kanoš (6), Dominik Gažúr (6), spolu 18 bodov z 27.    Na 2. mieste sa umiestnilo družstvo ZŠ Kozmonautov Rožňava A s hráčmi Dávid Tokár (8), Fabián Varga (6), Botond Zoltán Timár (2,5), spolu 16,5 bodu.    Na 3. mieste sa umiestnilo družstvo ZŠ Štítnik s hráčmi Simon Tomi (8), Jakub Gažík (4), Michal Jerga (3) zo ZŠ Gemerská Poloma, spolu 16 bodov.

 

Víťazom kategórie jednotlivcov 1. stupeň ZŠ sa stal Dominik Gažúr (6) zo ZŠ Pohorelá.
Na 2. mieste sa umiestnil Daniel Ďuriška (5, Bhlz 47) zo ZŠ Kráľ.
Na 3. mieste sa umiestnil Miroslav Chomiak (5, Bhlz 45,5) zo ZŠ Gemerská Poloma.

gp vitazi 1 st 1040177 2

      

Víťazom kategórie jednotlivcov 2. stupeň ZŠ sa stal Simon Tomi (9) zo ZŠ Štítnik.
Na 2. mieste sa umiestnil Dávid Tokár (8) zo ZŠ Kozmonautov Rožňava.
Na 3. mieste sa umiestnil Róbert Tlučák (6) zo ZŠ Pohorelá.

gp vitaz 2 st 1040195 2

Kompletné výsledky šachového turnaja nájdete na stránke Šachového klubu Gemerská Poloma, http://www.sachzsrv2017.bashto.sk/

Turnaj prebiehal od 8:00 do 14:00. Po prvých 5 kolách mali hráči prestávku s občerstvením, podávali sa párky. Po prestávke sa dohrávali posledné 4 kolá. Na turnaji panovala dobrá nálada a niesol sa v duchu súťaživosti a fair-play.

Šachový turnaj základných škôl rožňavského okresu je jednou z aktivít o. z. Šachový klub Gemerská Poloma, ktorý vznikol v roku 2015 a zameriava sa na rozvoj šachu v obci Gemerská Poloma, ale aj v širšom okolí rožňavského okresu a Gemera, špeciálne na šachový rozvoj mládeže.

Hráči ŠK GP sa zúčastňujú Gemerskej šachovej ligy a otvorených turnajov v regióne Gemera, ŠK GP organizuje pravidelné šachové tréningy – šachové utorky – ktoré prebiehajú v Sále OÚ GP od 16:30 do 18:30 a Šachový krúžok detí na ZŠ Gemerská Poloma, ktorá je zapojená do projektu SŠZ Šach na školách.

gp vsetci ucastnici 1040197Šachový turnaj základných škôl je jediným žiackym turnajom na okresnej úrovni v regióne rožňavského okresu. Jeho cieľom je podporiť záujem detí o šach, vyhľadať a rozvíjať šachové talenty a poskytnúť deťom turnajové skúsenosti v šachu.

Šach nie je nadarmo nazývaný kráľovskou hrou. U detí vedie k rozvoju ich osobnosti – koncentrácie, pozornosti, analytickému mysleniu, predstavivosti, plánovaniu, rozhodovaniu, súťaživosti atď. Veríme, že žiacky šachový turnaj na okresnej úrovni prispieva deťom svojím malým dielom k ich lepšej budúcnosti.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa na organizácii turnaja podieľali, hlavne členom Šachového klubu Gemerská Poloma, dôchodkyniam z obce GP, rodine Szaszákovcov z Rožňavy, obci Gemerská Poloma a všetkým ostatným.
Ondrej Bašták Ďurán

 Fotoalbum z turnaja

 

Čítať 3327 krát Naposledy zmenené piatok, 28 apríl 2017 11:33