Vytlačiť túto stránku
pondelok, 17 september 2018 12:41

Najkrajšie vrkoče i kaderníčky z Muráňa Doporučený

Napísal(a) -RS-
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Ilustračný obrázok z internetu. Ilustračný obrázok z internetu.

Muráň nikdy nebol bez dobrej kaderníčky! Čo Muráň Muráňom bol, nechýbal ani holič v ňom. Teraz sa už však chlapi holia sami doma, alebo vôbec nie, no stále tu máme KADERNÍCKY SALÓN MAJA, v ktorom kraľuje a vykúzli účes podľa želania ženám i mužom pani Mariana Fabová, rodená Hlodáková, pochádzajúca z Muránskej Huty. Svoje služby ponúka dopoludnia každý druhý deň od pondelka, ale na objednávku aj v sobotu. Jej salón je umiestnený v tzv. učiteľskej bytovke na námestí. V minulosti kaderníctva menili svoje centrá. Pokiaľ moja pamäť siaha, tak sídlili v obecnom i kultúrnom dome, ba i v malej miestnosti komplexu lesnej správy (teraz nová budova COOP JEDNOTA). Nakoniec kaderníctvo bolo definitívne umiestnené v spomínanej dvojposchodovej bytovke hneď na prízemí.

Mojou obľúbenou kaderníčkou ešte od školských rokov bola svokra spomínanej pani Majky Fabovej – pani Magduška Fabová, rodená Vrbjarová z Muránskej Lehoty. Okolo roku 1960 sa objavila módna novinka tzv. "hamlet" u žien a "havel" u mužov. Stručný ich obraz: „ účes z krátkych vlasov, na krku mierne dlhších a upravených trochu do tváre. Iný účes sa zase volal "holanďan" – kučeravé vlasy a ich končeky vyčesané okolo celej hlavy dohora. Tak tento vedela dokonale vykúzliť pani Boženka Galovičová z Revúcej (rodená Grendová z Muráňa), ktorá sa však neskôr po skončení štúdia venovala práci úradníčky SAD. Žiadna z nás v tom čase neodolala uvádzaným módnym trendom, najmä keď sa blížil muran vrkoce ajkazáverečný majáles v 9. ročníku. Nedala sa však zlákať iba Vierka Fabová (teraz Mgr. Fabová) z Muránskej Lehoty, lebo mala najkrajšie a najdlhšie vrkoče v muránskej škole. Obdivovali sme ich ešte aj počas štúdia na gymnáziu, avšak na maturitnom table sa už Vierka pýšila krátkou, mierne zvlnenou hrivou. Keď už je reč o vrkočoch a pestovaných vlasoch, z obdivných pohľadov sa tešila aj Adrianka Sojáková (teraz Ing. Csontosová z Popradu) ešte i v čase svojho štúdia na hutníckej fakulte. Mnohé ženy v mladosti preferovali účesy z dlhých vlasov, ale keď si založili rodinu, pribudli deti, prednosť dali pohodlnejším krátkym vlasom, o ktoré sa však musia postarať kaderníčky. My teda udeľujeme slovo aj ďalším odborníčkam, ktorých meno sa spája s obcou Muráň. 

Pani Magdaléna Fabová pôsobila vo svojej profesii od 18 do 54 rokov – teda odpracovala 36 rokov. Mala bohaté praktické skúsenosti, vedela zákazníčkam ulahodiť, a tak bola neraz vyhľadávaná aj po odchode do dôchodku.

Pred ňou ako kaderníčka pracovala v Muráni pani Antónia Meriačová, rod. Tabaková, tiež pochádzajúca z Muránskej Lehoty. V našej obci sa však vystriedali viaceré kaderníčky, napr. krátko Alenka Uhliarová z Revúčky. Dlhšie tu pôsobila pani Katka Ďurišková, rodená Buksová z Muráňa, ale po mame Margitke (1940) tiež s muránskolehotskými koreňmi. S pani Magduškou Fabovou sme si zaspomínali aj na manželov Margitu a Ondreja Antalovcov – na kaderníčku a holiča, ktorí aj s dcérou Gitkou (pani Maukšovou) bývali v dome na ulici do Revúcej (teraz Cibuľovci) pri rieke. Pani Antalová si však renomé získala hlavne v Revúcej a v ich príbytku jej manžela vyhľadávali muži, rovnako často ako ďalšieho skvelého muránskeho holiča pána Jána Goldschmidta.

Keďže Muráň bol vždy strediskovou obcou, tak aj naše kaderníčky a holiči mávali bohatú klientelu. Neskôr sa však do Dlhej Lúky vydala Lehoťanka Evka Kubasková, teraz pani Mriňáková, a tak si tamojšie ženy získali jej priazeň, ale aj opačne – ona ich dôveru.

O príťažlivé povolanie kaderníčka, ktoré sa nezaobíde bez značnej dávky talentu, je záujem stále. V našej obci si už našli svojich priaznivcov aj mladé ženy s odborným vzdelaním: kaderníctvo, prípadne ešte vyšším: vlasová kozmetika, teda svojím odborným prístupom k úprave vlasov ako napr. pani Evka Dulajová (1984) a pani Zuzka Jančáryová (1982). Keď načrieme do histórie tvorby účesov, resp. prelistujeme doma staré albumy, presvedčíme sa o tom, že aj Muránčanky podliehajú módnym trendom, ktoré boli súčasťou kultúry v rôznych časových obdobiach.
-RS-

(Zdroj: muranskenoviny.sk)

 

 

Čítať 2462 krát Naposledy zmenené utorok, 18 september 2018 12:21

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Alena Rusnaková sobota, 02 júl 2022 21:08 Napísal(a) Alena Rusnaková

    Dobrý večer prajem pani mala by som záujem no melír na 18 júl ak je to možné ďakujem