Vytlačiť túto stránku
streda, 05 december 2018 13:40

Cítite? To sa príjemná sladká vôňa pečiva nesie vzduchom z Revúcej Doporučený

Napísal(a) Grétka Citrjaková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Príjemná sladká vôňa pečiva sa nesie vzduchom kultúrneho domu aj na druhý deň po vydarenom podujatí, ktoré bolo v znamení zákuskov, ochutnávania pálenky a súťaženia o najlepšie vianočné pečivo.
Druhý ročník „Sladkých Vianoc“ pre verejnosť. Aj takto by sa dalo stručne opísať včerajšie stretnutie, ktorého sa zúčastnili všetky vekové kategórie. Lákadlom pre deti bolo najmä zdobenie medovníkov, ktoré vopred upiekli šikovné členky ZO JDS. Rodičia a školáci sa tešili predovšetkým na ochutnávku vianočného pečiva, z ktorého potom vyberali a hlasovali za svojho favorita v kategórii „Cena verejnosti“.

V tvorivej dielni pani Bodnárovej z papiernictva Compact sme upustili uzdu fantázii a zdobili sme si látkové tašky. Teraz nehovoríme len o deťoch, za stolom s farbami sedeli väčšinu času dospeláci. Taktiež pri stroji na výrobu oblátok sa počas celého večera tvoril rad zvedavcov, ktorí chceli vidieť a naučiť sa upiecť si svoju prvú vianočnú oblátku. Po niekoľkých nevydarených pokusoch a spálených oblátkach sme našli spôsob ako na to a tešili sme sa z chutných výtvorov.

Všetky spomínané aktivity boli však len sprievodným programom popri tom hlavnom. Išlo totiž najmä o vyhodnotenie a ocenenie najlepších vianočných zákuskov z kategórie „profesionálnych pekárok“ a „amatérok“, takých, ktoré pečú pre rodinu a známych bez nároku na honorár. Odborná porota, na čele ktorej bola predsedníčka Bc. Ľudmila Ďurďáková, spolu s Ing. Karin Kilíkovou a Emíliou Švecovou, ochutnávali a na základe rôznych kritérií hodnotili všetky pekárske výrobky. Chlapi, členovia ZO JDS, to tiež nemali ľahké. Predseda poroty Ing. Vlastimil Chaba, Mgr. Ján Galovič a Stanislav Sútoris ochutnávali a vyberali spomedzi najlepších domácich liehovín miestnych pálenkárov.

Koledy v kombinácii s vôňou vianočného pečiva, detský smiech a rodinná atmosféra, oblátky pod vianočným stromčekom... Takto by sme na záver opísali včerajšiu súťaž o najlepšie vianočné pečivo a pálenku v roku 2018, ktorej sa zúčastnila vyše stovka ľudí. Fotografie vám iste napovedia viac.

Víťazi ročníka 2018:

PEČIVO

Profesionálky:

1. Anna Alexová
2. Alena Kyselová
3. Erika Kálovcová


Amatérky:
1. Mária Michalová
2. Oľga Hižnayová
3. Janka Vigová

Cena verejnosti:

Profesionálky - Elena Kochjarová
Amatérky -  Janka Vigová

 

PÁLENKA

1. Peter Suchý (drienkovica)
2. Juraj Halčin (hruška)
3. Karol Žiga (záhradná zmes)

Text: Grétka Citrjaková

Foto: P. Poboček

Čítať 3347 krát Naposledy zmenené streda, 05 december 2018 20:48