Vytlačiť túto stránku
sobota, 08 jún 2013 15:56

Čoskoro prídu dva krásne mesiace prázdnin. Ako ich prežiť? Doporučený

Napísal(a) M.M.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Školský rok sa pomaly končí a čoskoro prídu dva krásne mesiace prázdnin. Ako ich prežiť? Deti trávia časť prázdnin s rodičmi na spoločnej dovolenke, alebo pobytom u starých rodičov, ale dva mesiace sú predsa len dlhé a je potrebné vyplniť im celý čas ich „sladkého“ voľna. Rozhodne by v prázdninovom programe detí nemal chýbať pobyt v nejakom letnom tábore. Deti by si mali cez prázdniny odpočinúť a načerpať veľa energie. Aj fyzickej, ale najmä psychickej, teda zmenou prostredia a

netradičnými aktivitami. Pobytové detské letné tábory sú azda najlepším variantom strávenia prázdninového času. Tábory majú rôzne zamerania a pripravia deťom nezabudnuteľné zážitky v novom kolektíve. Sú to tábory plné hier, dobrodružstva, súťaží, pohybu, športu, kamarátstva, zábavy, rôznej záujmovej činnosti, spojené s pobytom v prírode, so spoznávaním nových zaujímavých lokalít, s novými informáciami a s dlhotrvajúcimi krásnymi spomienkami. Mnohé deti sú prvýkrát bez rodičov, a keď zistia, že si môžu veci vyriešiť aj samy, pomáha im to aj v škole, stávajú sa samostatnejšími a rozvíjajú v sebe skryté schopnosti.
Tábory sú u nás organizované cestovnými kanceláriami alebo rôznymi inými organizáciami. Je dôležité vedieť si vybrať.
Veľkou výhodou sú tábory, ktoré organizujú centrá voľného času (CVČ) v mieste bydliska či okresu. Rodičia sa môžu o podmienkach a programe pobytu informovať osobne u vedúcich tábora, viacero detí sa navzájom pozná, poznajú vedúcich, doprava je zabezpečená spoločným autobusom priamo z miesta bydliska. Deti tak ľahšie znášajú odlúčenosť od rodičov, v prostredí so známymi kamarátmi sa ľahšie zoznamujú aj s tými novými a naučia sa lepšie komunikovať v rôznorodom kolektíve.
Podobne sú výhodné, centrami voľného času organizované prímestské tábory, alebo denné tábory. Sem deti denne dochádzajú z miesta bydliska, programovou náplňou bývajú výlety do okolia, spoznávanie mesta a pamiatok, športovanie, kúpanie sa, tvorivé dielne, súťaženie či učenie sa cudzieho jazyka. Deti nie sú ponechané (tie menšie, pravdaže, ani nemôžu byť) samy na seba, rodičia sú spokojní, lebo majú zabezpečenú starostlivosť o dieťa, kým oni sú v práci. A to všetko ešte aj so zaujímavým a pestrým programom, ktorému deti zvyknú hovoriť, že to bolo „super!“.
Nezanedbateľná je aj cena pobytu v tábore CVČ, ktorá býva zvyčajne nižšia, v mnohých prípadoch až neporovnateľne nižšia, ako pri pobytoch organizovaných cestovnými kanceláriami či rôznymi agentúrami. Podobne je to aj s individuálnou dopravou detí do tábora v blízkom či širšom okolí, veď čím kratšia vzdialenosť, tým menšie náklady na dopravu.
Nižšie v prílohe vám ponúkame niekoľko tipov na prázdninový pobyt, organizovaný centrami voľného času v Rožňave, Rimavskej Sobote, Dobšinej, či na ukážku niekoľko aj iných v dostupnej vzdialenosti. Podobné tábory a letné pobyty organizuje aj CVČ Revúca, Jelšava, Tornaľa, Hnúšťa... Stačí tam zájsť a informovať sa.

Mnohé letné táborové pobyty sú už obsadené, preto neváhajte a rozhodnite sa čo najskôr! Deti budú z pobytu v hociktorom letnom tábore určite nadšené.
Spracovala: M.M.

 

 


{jcomments on}

 

Čítať 2043 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12