Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 03 júl 2014 22:37

Trenčianka pani Mária Muráriková našla predlohu medovníkových kachlí na gemerskom hrade Krásna Hôrka

Napísal(a) MG OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

medovnikarka-mmaZaujala ma vysokým, pekne ozdobeným medovníkom, v pozadí ktorého sa vynímal obraz starobylého gemerského hradu Krásna Hôrka. Keďže išlo o náš hrad, ktorý už dva roky obnovujú po obrovskom požiari, zaujalo ma, prečo si ho pani Mária Muráriková, známa slovenská medovnikárka z Trenčína, vybrala za objekt svojho cukrárskeho, priam umeleckého diela. 
Zistil som, že pani Muráriková sa medovnikárstvom zaoberá vyše tridsať rokov. Za ten čas sa pod jej rukami dostali medovnikársku podobu i chuť rôzne objekty. Menšie i väčšie. Pred nedávnom sa pripravovala na kuchársku olympiádu, ktorá každé štyri roky býva v nemeckom meste Erfurt a chcela porotu i účastníkov súťaže zaujať niečím nebývalým. Povedala si, že nebolo by zlé predstaviť Slovensko ako krajinu s úžasným historickým bohatstvom. Keďže o hrade sa práve v tom čase najviac hovorilo, povedala si, že by to síce nebol zlý nápad, ale hrad je predsa len veľké sústo pre ňu, ako to prezradila na inom mieste v nahranom videu. Vybrala si preto z jeho múzejných zbierok renesančné kachle zo 16. storočia, ktoré donedávna zdobili Rákocziho priestory hradu. Pustila sa teda do práce. Podrobne sa s historickými

kachľami oboznámila, aby aj takto vyniklo na obrovskom medovníku to najpodstatnejšie a najkrajšie z nich. Popritom zistila, že kachle zhotovili v banskobystrických kachliarskych dielňach. Oboznámila sa s detailami, ktoré zdobia jednotlivé kachlice, pripravila si tradičné cesto obsahujúce hladkú múku, práškový cukor, med, vajcia a ďalšie ingrediencie. Že sa jej to nakoniec podarilo vidieť i na diplome zo spomínanej olympiády v Erfurte, kde v kategórii D2 - cukrárska artistika za svoje skvelé dielo precízne ozdobené do detailu získala zlatú medailu. Hrdí sa preto pani Muráriková tak svojou priam umeleckou prácou, ako aj tým, čo jej robilo predlohu. Je za tým aj vyše 270 až 290 hodín sústredenej práce vynaloženej v hodnote medovníkového cesta vážiaceho 30 kilogramov. 

Práca medovnikárky a majsterky ľudovej umeleckej výroby Márie Murárikovej bola známa už predtým, než sa dostala na súťaž v Erfurte, vždy sa prejavovala v typickom slovenskom tradičnom štýle a je charakteristická čistým ľudovým ornamentom. Pravidelne sa zúčastňuje na gastronomických súťažiach, hoci jej hlavná náplň práce spočíva vo výrobe na zákazku podľa priania zákazníkov. Každý kus je originálom jej vlastným, kde sa snúbi tradičné remeslo s umeleckým prejavom. Vyrába suveníry k narodeninám, výročiam i s logom, menom a venovaním k rôznym životným príležitostiam. 
Aj preto som si vybral na stránku takýto prejav vzťahu k histórii človeka žijúceho mimo náš región. Pretože aj on dáva dostatok možností vyjadriť nielen svoj vzťah k práci a svoju šikovnosť, ale aj vzťah k histórii a k tomu, čo človek v minulosti dokázal a zachovalo sa do dnešných dní. Verím, že jej príklad nájde nasledovateľov medzi šikovnými ľuďmi aj na hornom i strednom Gemeri. 

MG OD

picasa_albumid=6031072058762755121

{jcomments on}

 

Čítať 2667 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52