×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/hencel/2
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/hencel/2
streda, 25 júl 2012 15:38

Tri zvláštnosti, ktoré má na záhrade pán Ivan Hencel Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pán Ivan Hencel z Rakovnice sa môže pochváliť nielen predzáhradkou, ale aj záhradou, o ktorú sa vzorne stará. Udržuje ju v dobrej kondícii. Pri pestovaní rastlín má veľkú výhodu. Má vlastný zdroj vody, ktorá je pitná a používa ju aj na zálievku rastlín. Vody je toľko, že sa nepamätá, že by aj v najhorúcejších letách chýbala.
Táto jedinečná výhoda pomáha rastlinám k rastu a prinášaniu hojnej úrody. Nás zaujali tri zvláštnosti, ktoré mal na záhrade. Prvou bola kapusta, ktorá na jednej stonke mala až päť krásnych hlávok. Spočiatku sme si mysleli to, čo možno aj vy, že sa to stalo nalomením, narezaním stonky. Tak by z bočných púčikov mohli vzniknúť vedľajšie púčiky

a z nich hlávky. Zvláštnosť bola v tom, že nič takého sa nestalo a predsa päť hlávok bol prírodný fakt. Ďalej sme nepátrali a vzali to na vedomie.         
Druhou zvláštnosťou bol orech. Nie ako celok, ale niektoré jeho plody. Bežne sú po jednom, dvoch, troch na jednom výhonku. On mal, pre neho i nás, zvláštnosť. Na výhonku ich bolo päť. Vyzeralo to akoby to bol malý strapček hrozna. Berieme to ako zvláštnosť a to z toho dôvodu, že si to on všimol.
Veľakrát ovocie pestujeme a bežne si nevšímame ako rastie, dozrieva, vyzerá. Berieme z neho len úžitok. Netvrdíme, že je to unikát. Možno, a dosť pravdepodobne,  to je tak aj inde. Zaujalo nás to a tak vám to dávame na vedomie. Oplatí sa lepšie všímať si všetko, čo sa deje okolo nás. Obohatíme sa pestrosťou prejavu prírody.
Treťou, dnes už temer samozrejmosťou, je pestovanie kivi. Už sme o tom trochu aj písali. Pán Ivan kivi hladkoplodé pestuje roky. A tak isto celý čas berie úrodu. Má ich na záhrade, ktorá je slnečná, teplá, otočená na juh. Ker je usporiadaný do štvorca a pôsobí dojmom prírodného altánku. Celá rodina sa už teší na vlastné plody, na ktorých si pochutí.
Ak vás to zaujalo, napíšte aj vy o niečom zvláštnom, hoci len pre vás, na tejto web stránke. Radi si to prečítame.
Text a foto: Dr. Sabo

{gallery}obsah/rakovnica/hencel/2{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3231 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!