streda, 19 október 2016 11:45

FOTOROMA je medzinárodný, slovensko-nórsky projekt pre talentovanú rómsku mládež

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Fotiť vie každý. Nie je to nič zložité. Najnovšie mobily to zvládnu bez problémov. Fotíme všetko, čo sa deje v našej tesnej blízkosti. Fotíme svoju prácu, záľuby, svoje lásky, deti, seba samých. Ako sme oblečení, čo práve robíme. Zavesíme to na Facebook či Instagram. Fotky si navzájom zdieľame, lajkujeme.

Či je to však skutočne také jednoduché sa mohlo presvedčiť 25 mladých ľudí, účastníkov dvoch workshopov v Muránskej Dlhej Lúke a Jelšave. Mladých Rómov z dvoch lokalít prišli vzdelávať tí najlepší z najlepších z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Workshopy sa realizovali v rámci projektu „FOTOROMA – Zvyšovanie povedomia o kultúrnej rozmanitosti Rómov a budovanie interkultúrneho dialógu prostredníctvom fotografie". Je to medzinárodný, slovensko-nórsky projekt pre talentovanú rómsku mládež. Primárnym cieľom nie je len naučiť ich fotiť, ale prostredníctvom fotografie prezentovať svoj život. Svoju kultúru, tradície, možno časť histórie, ale i súčasnosť. Veď vizuálne fotografické umenie je vynikajúcim prostriedkom na zachovanie kultúrnych hodnôt pre ďalšie generácie.

Mládež z dvoch odlišných a zároveň veľmi podobných svetov dostala do rúk profesionálne fotoaparáty a odrazu si nemali všímať len tvár, oblečenie, pózy, ale aj svetlo, jas, kompozíciu, pozadie, línie a mnoho iných faktorov. Teoretický výklad sa striedal s fotením v exteriéroch aj interiéroch. Fotilo sa v kaštieli, v pivnici, na kopci, v škole, v meste, v osade aj dedine, v parku aj na cintoríne. Dokonca aj priateľský futbalový zápas a vôbec si nepamätám, kto vyhral. Lebo to nebolo podstatné. Fotilo sa nielen na workshopoch, ale aj v nasledujúcich týždňoch, kedy mali mladí ľudia fotoaparáty k dispozícii v čase voľna.

Momentálne sa z obrovského množstva záberov robí užší výber a z nich sa vyberie štyridsať najlepších, ktoré budú vystavené na štyroch miestach Slovenska. Premiéru bude mať výstava v Smolenickom zámku v rámci medzinárodnej vedeckej konferencie Marketing Identity 2016 začiatkom novembra. Odtiaľ výstava poputuje do Trnavy, do priestorov FMK UCM. V decembri sa presunie do Muránskej Dlhej Lúky a do Jelšavy. Fotografie rómskych amatérov budú vystavovať aj v hlavnom meste Nórska. Kulturbyrået Mesén AS, náš nórsky partner už presne vie, kde bude práce mladých Slovákov vystavovať. Zvolili si najfrekventovanejšie miesto v centre Osla, pri hlavnej stanici.

Projekt Fotoroma je už teraz úspešný. Našiel talenty! Tých, ktorí disciplinovane počúvali každú radu. Tých, ktorí zodpovedne pristupovali k zadaniam. A ktorí vstali, aj keď bol víkend a mohli len tak nič nerobiť. Tí najlepší sa zúčastnia slávnostného otvorenia výstavy v Smolenickom zámku. Ich fotografie s veľkou výpovednou hodnotou budú obdivovať vedeckí pracovníci zo slovenskej i medzinárodnej akademickej obce. Projekt Fotoroma je dôkazom toho, že mladí ľudia z osady chcú niečo robiť aj vtedy, keď za to nič materiálne nezískajú.

Monika Podolinská,
OZ Rúbanka

 

 

Čítať 2379 krát Naposledy zmenené nedeľa, 23 október 2016 12:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!