Vytlačiť túto stránku
streda, 23 november 2016 11:09

Agátovicu z Gemera Rád rytierov destilátov v Komárne ocenil 2. miestom

Napísal(a) JK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Destilátom pochádzajúcim z gemerských páleníc sme sa ešte na stránke Maj Gemer nevenovali, hoci ich v regióne máme neúrekom. O mnohých veru nevieme, ale známa je napríklad pestovateľská pálenica FEBORA v Gemerskej Hôrke. Počuli sme o nej, že získala za svoje kvalitné produkty viacero domácich i medzinárodných ocenení.

Spomenul som si na ňu, keď mi náš prispievateľ Jozef Kubaško poslal príspevok o ocenení, ktoré získala agátovica, vypálená práve v spomínanej pálenici. 

Tohto roku sa totiž v Komárne organizoval už siedmy ročník súťaže o Zlatý destilát Dunaja 2016, ktorý prilákal do tohto mesta na južnom Slovensku výrobcov ovocných destilátov z piatich štátov - z Maďarska, zo Srbska, Rumunska, Čiech a Rakúska. Už tradične sa súťaže zúčastnili i domáci výrobcovia a pestovateľské pálenice, kde sa kvalitné suroviny menia na kvalitný mok.

V spomínanom príspevku sa píše: "Včielka sadá v máji na sladký kvet agátu a nosí chuť kvetu do úľa, kde včelár vyberie to najlepšie z prírody. Tak aj dvaja muži Pavel a Jozef vidiac včielku, ktorá znáša z kvietkov silu prírody do úľa, zúročili svojou prácou a vypálili v Gemerskej Hôrke v pálenici Febora pálenku „AGÁTOVICU“. Vzorka tohto liehu putovala na medzinárodnú súťaž do Komárna, kde obsadila z 270 vzoriek 2. miesto. Predsedníčka medzinárodná poroty degustátorov uznala jedinečnú chuť a vôňu tohto destilátu, ktorú ešte nikto neprezentoval. 

Ocenenie od „Rádu rytierov destilátov“ si boli slávnostne prevziať Jozef Kubaško a Pavel Antal 17.9.2016 v Komárne na Námestí generála Klapku, za prítomnosti primátora mesta a pred širokou verejnosťou asi 1500 obyvateľov Komárna, hostí a medzinárodnej poroty." 

Ako sme sa dozvedeli, na súťaži v Komárne sa hodnotilo 50 bodovým systémom. V degustačnej komisii zasadalo 16 hodnotiteľov, pred ktorých prišli súťažné vzorky anonymne. Výhercovia získali nielen diplom a uznanie, ale prvých 12 destilátov, ktoré získali najviac bodov dostalo šancu postupne prezentovať výherné ovocné destiláty, ako aj samotné pálenice. Šampiónom sa stala Trnkovica domáceho výrobcu spoločnosti Delícia Destileria z Holanova.

(MG od)

Čítať 3421 krát Naposledy zmenené streda, 23 november 2016 21:38