Vytlačiť túto stránku
piatok, 22 december 2017 11:52

Keramikárka Danka Bakšová robí svet krajším

Napísal(a) MsÚ Revúca
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Keramikárka Danka Bakšová ako jediná hrnčiarka v regióne Gemer – Malohont tvorí v tradičnej hrnčiarskej lokalite. Svoje úžitkové a umelecké dielka vytáča na hrnčiarskom kruhu, dekoruje ich a vypaľuje v elektrickej peci. Autorka žije vo vidieckom prostredí v obci Hrnčiarske Zalužany, nadväzuje na tradičné hrnčiarstvo, ktoré pramení aj v hrnčiarstve regiónu.

Krásu ukrytú v hline objavila už pred viac ako 30 rokmi a svoju tvorbu naďalej rozvíja. Jej jedinečné dielka sú výsledkom poctivej keramikárskej práce, do ktorej dáva kúsok svojej duše. Vyrába ozdoby, zvonkohry, vtáčie búdky, krčahy, šálky, drobné dekoračné predmety, sošky i bábiky. Vybrať si z jej tvorby alebo sa dohodnúť na vlastnom námete môžete priamo u nej v keramickej dielni.

Už niekoľko rokov Turistické informačné centrum s Dankou Bakšovou intenzívne spolupracuje a jej tvorbu prezentuje priamo u nás v predajni a aj na našich jarmokoch. Záujem o jej výrobky je veľmi veľký a naši návštevníci sa vopred informujú a dožadujú jej neopakovateľných, pôvabných a originálnych výrobkov, za ktoré už dostala mnoho ocenení. Poprosili sme ju o rozhovor aby ju naši kupujúci a obdivovatelia ešte lepšie spoznali.

1. Kto alebo čo Vás priviedlo k hrnčiarskemu kruhu a k tvorbe ako takej?
Tradícia hrnčiarstva v okolí a priamo v našej obci udržuje Výrobné družstvo ŠAMOTKA. Mala som rada výtvarnú činnosť a videla som možnosť zamestnania v blízkosti nášho domu.

ra logo gm 12. Kedy a ako ste získali ochrannú značku regionálny produkt Gemer – Malohont, ktorá garantuje pôvod produktov v regióne pri zachovávaní tradícií s výrazným podielom ručnej práce?
Značku som získala medzi prvými a to bolo v roku 2015.

3. Máte doma priestor na tvorenie a aj niečo, čo krášli Váš domov z vlastnej keramickej dielne a aká vec v ňom je pre Vás najdôležitejšia?
Mám doma priamo keramickú dielňu a samozrejme aj dom, v ktorom bývam, je plný mojich výrobkov. Mám rada prepojenie domu a záhrady, tam všade sú stopy mojej činnosti.

4. Inšpiráciu hľadáte v tradičnej keramike, ktorá je stále živá pre nadčasové hodnoty a je teda zdrojom trvalých podnetov?
Inšpirácia je všade okolo. To znamená, že sa stačí pozerať okolo seba a s kúskom fantázie, trpezlivosti a usilovnej práce sa potom dostavia plody mojej činnosti.

5. Čo Vás na práci s „keramikou “ najviac baví, čo je najťažšie a naopak, čo najkrajšie?
Moja práca mi je aj záľubou a tak aj tá ťažšia práca s točením a uložením do pece mi nevadí. Dokonca alchýmia výroby farebných kombinácií z rôznych glazúr ma veľmi baví.

6. Ako vyzerá Váš bežný deň a jedálny lístok počas tvorivej doby?
Pracujem ako každý iný zamestnaný človek. Špeciálny jedálniček nemám...

7. Kde a ako prezentujete svoju tvorbu?
Výstavy, jarmoky, médiá...

ra rozhovor bakšova 2   ra rozhovor bakšova 3

 

8. Aké sú Vaše plány do budúcna a máte aj nenaplnené sny?
Chcela by som zlepšiť môj pracovný priestor v mojej dielničke a snívam aj o novej peci. A sny? Tie musia byť. Okrem plánov v pracovnom živote sa chcem viac venovať svojej záhradke a zvieratkám v mojom okolí.

9. Získali ste veľa ocenení, čo myslíte, v čom spočíva tajomstvo Vášho úspechu?
Tajomstvo môjho úspechu je u mňa – vkladať do výrobkov kúsok zo seba.

Napriek tomu, že Danka Bakšová nie je naša rodáčka, srdcom patrí sem. Každým jej kúpeným dielkom ju naši miestni obyvatelia čím ďalej tým viac medzi seba prijímajú.
Text a foto: MsÚ Revúca

 

Čítať 3140 krát Naposledy zmenené utorok, 26 december 2017 23:39