Vytlačiť túto stránku
utorok, 06 august 2019 22:08

V Čiernom Potoku tiekla Kvapka krvi SNP už štrnástykrát Doporučený

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 2.8.2019 v čase od 07.30 do 10.30 hodiny sa uskutočnil už XIV. ročník Kvapky krvi SNP. Tento rok to bolo v znamení 75. výročia SNP (tento rok prvýkrát s logom ako Slovanská kvapka krvi SNP). ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov arm. gen. Ludvíka Svobodu v spolupráci s OcÚ v Čiernom Potoku a miestnym Klubom darcov krvi v spolupráci s Národnou transfúznou spoločnosťou SR – stredisko v Banskej Bystrici zorganizovali ako jediní na Slovensku túto akciu už po 14-ty krát.
Ako prví prišli darovať krv otecko Pavol CIRBUS so synom Marekom z Rimavskej Soboty. Tradične na podujatí nechýbali ani vojaci Armády SR z Gemersko-malohontského-chemického útvaru v Rožňave Jaroslav ZAUŠKA a Štefan PENZEŠ. Krv daroval aj duchovný Armády SR pán David VARGA-EŠTÓK z Trebišova.

Vojakov a darcov krvi prišiel tradične podporiť aj bývalý náčelník GŠ ASR gen. por. v. v. Ing. Peter VOJTEK (daroval v Čiernom Potoku krv už šesťkrát) – podpredseda Klubu generálov SR z Hurbanova, ktorý však krv nemohol darovať, pretože krv daroval pred niekoľkými dňami svojmu známemu v Hurbanove.

Stalo sa už tradíciou, že darcov krvi prídu „povzbudiť“ aj rodinní príslušnící, ako napríklad rodina Kapcová z Kalinova, rodinu Slavomíra SKALÁKA z Včeliniec prišla podporiť družka aj s ročnou dcérkou.

vyrocie snp 75 1bAk bol vlaňajší XIII. ročník zaujímavý tým, že krv daroval aj tajomník veľvyslanectva RF v SR pán S. Ryžove, tentoraz prišiel darovať krv predseda Slávice z Nitry pán Bc. Miloš ZVERINA a dokonca prvý raz darovala krv práve u nás pani Eva STRNISKOVÁ, taktiež zo Slávice v Nitre.

Okrem spomínaných darovali krv aj: Štefan KOÓS a Ing. Miroslav HUJEL z Blhoviec, Jaroslav IVAN z Rimavskej Bane, Jaroslav PETRINEC z Rimavských Janoviec-Močiara, Ján SEBÍŇ ml., Alžbeta BIBLÁKOVÁ z Čierneho Potoka, Dušan KRNÁČ (rodák z Čierneho Potoka), Róbert GÁL, Ema UHRÍNOVÁ, Tibor VOLGYI z Rimavskej Soboty, Beata ŠIMONOVÁ z Tornale, Adriana KAPCOVÁ, Štefan KAPEC st. a Štefan KAPEC ml. z Kalinova.

Sprievodným programom bol aj Memoriál brig. generála Imricha Gibalu v streľbe zo vzduchovky, hode granátom (gumovým!) na diaľku a cieľ a hod kladivom. Najúspešnejším športovcom-amatérom bol Miloš Zverina, ktorý okrem streľby zo vzduchovky vyhral tri disciplíny. Streľbu zo vzduchovky „mu vyfúkla“ kolegyňa z OZ Slavica Nitra pani Eva Strnisková.

Po skončení odberu krvi nasledoval tradične pietny akt kladenia vencov pri pamätníku obetí maďarských fašistov z roku 1944 pri príležitosti 75. výročia SNP. Ako prvý položili veniec k pamätníku obetí zástupcovia Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR, prvý tajomník veľvyslanectva pán Anatolij TOMNIKOV a tretia tajomníčka veľvyslanectva RF v SR pani Marija VERSHININA, nasledovali starostka obce pani Svetlana ŠUFLIARSKA a predseda ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu JUDr. Jozef PUPALA, predseda ObV SZPB v Rim. Sobote Ing. Pavol BRNDIAR, zástupca KG SR podpredseda genpor. v. v. Ing. Peter VOJTEK, rodina Štefana KAPCA a Františka KRNÁČA.

cp krv 14 IMG 9769

Zaujímavosťou celej akcie bolo, ale najmä pri kladení vencov k pamätníku obetí, že sa samostatne prišli pokloniť pamiatke obetí mladí chlapci – potomkovia obetí a potomkovia účastníkov protifašistického odboja z obce Čierny Potok, ktorí sú na školských prázdninách u starých rodičov v Čiernom Potoku a pochádzajú z USA a z Veľkej Británie.

Všetci účastníci uvedenej akcie si pochutili na kvalitnom baraninovom gulášiku, pohári pivka, čaši vínka alebo minerálky. O dobrú náladu sa tradične postaral tajomník ObV SZPB v Lučenci Rudko VÁCLAVÍK, ktorý je takmer každoročným hosťom na našej akcii, pretože aj jemu otecka zavraždili fašisti v Kováčovej pri Zvolene, a tak naša akcia je aj „jeho“ akciou.

Na záver patrí poďakovanie predovšetkým darcom krvi, súťažiacim, organizátorom akcie, ale aj všetkým, ktorí sa materiálne a technicky na úspešnosti akcie podieľali.

JUDr. Jozef Pupala,
predseda ZO SZPB
arm. gen. L. Svobodu
v Čiernom Potoku.

Foto: autor príspevku a Alžbeta Pupalová

 

 

Čítať 1729 krát Naposledy zmenené streda, 07 august 2019 18:48

Galéria obrázkov