Vytlačiť túto stránku
utorok, 03 december 2019 10:15

V Tornali si výročie oslobodenia pripomenuli najhumánnejším skutkom Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V predvečer 75. výročia oslobodenia mesta Tornaľa (oslobodené bolo 19.12.1944) si pripomenuli zorganizovaním už XIV. ročníka „GEMERSKEJ KVAPKY SLOBODY“. Tamojší Klub darcov krvi v spolupráci s vedením DD a DSS na Úzkej ulici, ZO SZPB a NTS SR vysunuté pracovisko Banská Bystrica dňa 2.12.2019 od 07.30 do 11.00 v spoločenskej miestnosti uskutočnili bezplatný odber krvi.  Z takmer 30 darcov ochotných bezplatne darovať krv bolo zaregistrovaných k odberu krvi 23, z ktorých bola krv odobratá 14 darcom krvi. Ostatným, žiaľ, zo zdravotných dôvodov a z dôvodov karantény nemohla byť krv odobratá. Vzhľadom k poveternostným podmienkam neprišla pojazdná odberová jednotka z Banskej Bystrice do Tornale v predpokladanom termíne, a tak sa začiatok odberu posunul takmer o pol hodiny.

Čakanie však skrátilo príjemné prostredie v odberovej miestnosti, vypĺňanie dotazníkov a takmer vianočná idyla počasia, ktoré privítalo darcov v podobe prvých tohoročných predvianočných snehových vločiek.

JUDr. Jozef Pupala prítomných záujemcov o darovanie krvi oboznámil s históriou a popudom k organizovaniu takejto akcie.

Pred 14-timi rokmi sa rozhodli vtedy viacnásobní darcovia krvi z Tornale a okolia pripraviť a zrealizovať odber krvi v Tornali ako spomienku na padlých osloboditeľov mesta v boji proti okupantom počas 2. svetovej vojny, ako aj skutočnosti, že z Tornale odvliekli do koncentračných táborov vyše 650 obyvateľov, z ktorých sa väčšina už nevrátila.

Ďalším z dôvodov bola skutočnosť, že v meste Tornaľa mal svoj štáb od 20.12.1944 do 15. januára 1945 veliteľ Ukrajinského frontu maršál ZSSR Rodion Jakovlevič Malinovskij a tamojšia Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov má v čestnom názve jeho meno.

Uviedol, že v meste ešte žije pán Artúr Sobonyia, ktorý ako 16 a pol ročný robil vtedy cezhraničnú spojku medzi ilegálnym hnutím v oblasti Tornale a veliteľstvom partizánskej brigády Rákoczi mjr. Kozlova.

tor lekar IMG 6677Pred odberom poďakoval v mene darcov krvi za dlhoročnú spoluprácu pri odberoch krvi JUDr. Jozef Pupala pánovi MUDr. Milanovi Bojovi z NTS Banská Bystrica, pre ktorého to bol posledný výjazdový odber krvi na Gemer z dôvodu odchodu do dôchodku k 1.1.2020.

Žiaľ, po vyplnení dotazníkov a pohovore s vyšetrujúcim lekárom nemohli ôsmi darcovia krv darovať krv z dôvodu návštevy Maďarska v poslednom mesiaci pred odberom krvi, kde bola vyhlásená karanténa, podobne aj v niektorých okresoch na Slovensku, z dôvodu výskytu „západoafrickej chrípky“.

Samozrejme, pre vyradených darcov krvi to bolo sklamanie, nakoľko o vyhlásení takejto karantény nemali potuchy.

Aj touto cestou organizátori akcie ďakujú nasledovným občanom, ktorí prišli s ochotou darovať bezplatne krv: Agnesa Imreceová, Július Fólin a Zsolt Trenka zo Včeliniec, Róbert Gál a Tibor Volgyi z Rimavskej Soboty, Czaba Valaszkay a Attila Czelényi z Gemera, Beata Nagyova z Neporadze, Lórant Ligart z Bohúňova, Pavol Galko z Držkoviec, Tibor Demeter z Kráľa, Mária Legátová zo Stárne, Zoltán Farkas zo Šírkoviec, Elena Máteová, Slavomír Skalák, Alexander Deneš, Ladislav Csókoly, Slávka Faltínova, Kristína Pásztorová, Zsolt Herčko, Peter Nociarik, Maria Kissová a Katarína Duszová z Tornale.

Po skončení odberov krvi MUDr. Milan Bojo poďakoval v mene NTS a prítomného personálu vedeniu DD a DSS v Tornali za spoluprácu, vytvorenie takmer „rodinných“ podmienok a pomoci pri realizácii doterajších odberov krvi a navzájom si popriali príjemné nadchádzajúce vianočné sviatky a zdravie, šťastie v novom roku 2020.

Za bezproblémové a dôstojné pripravenie a priebeh akcie ďakujeme vedeniu a pracovníkom DD a DSS v Tornali a p. Ing. Štefanovi Juhászovi z Chanavy, Jozefovi Legátovi z Tornale a Mgr. Marianovi Habovštiakovi z Lenky.

Foto: autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1933 krát Naposledy zmenené utorok, 03 december 2019 21:52

Galéria obrázkov