Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 11 február 2021 13:58

Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí! Takto nemocnice v Rožňave a Rimavskej Sobote pozývajú zamilovaných na darovanie krvi

Napísal(a) J. Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Rožňava a Rimavská Sobota 11. februára - Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí! Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia siete nemocníc Svet zdravia, vrátane rožňavskej a rimavskosobotskej nemocnice, všetky zamilované dvojice, aby prišli darovať krv.
Napriek pandémii sa v nemocniciach stále operuje a zdravotníci potrebujú ošetriť akútnych pacientov. Krvi je však málo.
Pri príležitosti sv. Valentína pre zaľúbencov, ktorí prídu krv darovať spoločne, preto v nemocniciach pripravili špeciálny darček. Všetky páry dostanú červené zamilované rúška s nápisom LO-VE. Spoločnú fotku vo valentínskych rúškach môžu zdieľať na sociálnych sieťach s odkazom #valentinnatransfuzke.
V nemocniciach sa bude valentínske darovanie krvi konať od 12. do 19. februára.
Rožňavská nemocnica má odberové dni v utorky a piatky od 7.00 do 10.00 h, rimavskosobotská v pondelky, utorky a piatky od 7.00 do 10.00, resp. do 11.00 h.

„Čo keby si tento rok pre svojho partnera/ku nekupoval/a sladkosti v tvare srdiečka, červené ruže, voňavky či prestal/a na internete gugliť ten zaručene najoriginálnejší darček? Prejavte si tento rok lásku s priateľkou či manželom tak, že ju pošlete ďalej! Darujte spoločne kúsok seba tam, kde je to veľmi potrebné a kde niekomu inému dáte šancu znova žiť. Darujte spoločne krv,“ vyzýva sieť nemocníc.

Počet darcov pre pandémiu koronavírusu značne klesol a nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi pre pacientov, u ktorých dochádza k veľkým stratám krvi, napríklad onkologickí pacienti, mamičky s ťažkým pôrodom či akútne úrazy. Nemocnice potrebujú krv všetkých krvných skupín, výrazný nedostatok však evidujú najmä s negatívnym Rh faktorom. V období okolo sv. Valentína chcú osloviť najmä zamilované dvojice. Nemocnice však, samozrejme, uvítajú aj ostatných darcov.

Z epidemiologických dôvodov pre maximálnu bezpečnosť darcov je potrebné sa na darovanie krvi objednať telefonicky. Pre rožňavské hematologicko-transfúziologické oddelenie je darcom k dispozícii číslo 058/777 1344 alebo 0908 974 792, pre rimavskosobotské 047/5612 252 alebo 0911 780 633.

Aké pravidlá platia pre darcov krvi v súvislosti s COVID-19?

 Darca, ktorý prekonal COVID-19 alebo akúkoľvek inú infekciu dýchacích ciest či zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení.
 Darca, ktorý bol v kontakte s chorým človekom nakazeným koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.
 Darca krvi, ktorý absolvoval očkovanie proti ochoreniu COVID-19, nemôže darovať krv 14 dní po očkovaní.
 Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.
 Darca, ktorý sa vrátil zo zahraničia, zostáva v karanténe a nemôže darovať 14 dní krv, aj keď sa cíti zdravý a nemá žiadne ochorenie dýchacích ciest.

Zoznam hematologicko-transfúziologických pracovísk siete nemocníc Svet zdravia, odberné dni a časy i telefonický kontakt nájdu záujemcovia na stránke https://www.procare.sk/darujemkrv/ . Rovnako tam nájdu aj mnoho užitočných informácií ohľadom darovania krvi.

„Ďakujeme, že lásku pošlete ďalej,“ odkazujú darcom nemocnice.

Jana Fedáková

Čítať 991 krát Naposledy zmenené štvrtok, 11 február 2021 14:06