Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 január 2013 15:36

Kuchárska pomôcka do našej ankety: Gemerská kuchyňa Doporučený

Napísal(a) M.M.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Čír s bryndzou - obľúbená polievka na GemeriNielen pre tých, ktorí nepoznajú gemerskú kuchyňu uverejňujeme niekoľko receptov z gemerskej kuchyne, ktorá je však oveľa pestrejšia, než ako ju takto predstavujeme. Oveľa viac by vám o tom vedeli rozprávať naše gemerské kuchárky. Iste sa vám týchto niekoľko druhov jedál zíde pri rozhodovaní sa o určení najtypickejšieho gemerského jedla, ktoré sa nachádza v našej ankete na stránke. Vaše recepty nám nezabudnite ponúknuť tiež.


Bryndzové halušky
Zemiaky, hladká múka, soľ, bryndza, sladká smotana, slanina, maslo
Očistené a umyté zemiaky najemno postrúhame, osolíme, premiešame a pridáme hladkú múku, aby vzniklo vláčne - nie veľmi husté cesto, ktoré postupne z doštičky nožom, prípadne vidličkou hádžeme do vriacej osolenej vody. Uvarené halušky scedíme a premiešame s bryndzou, ktorú sme predtým rozriedili sladkou smotanou. Pomastíme rozškvarenou slaninou, do ktorej sme pridali maslo, tiež ho treba trochu prepražiť. Halušky musia byť voľné, nie husté.

Cíbliky
1,5 kg hladká múka, 3 - 4 dl teplá voda, soľ, bryndza, smotana, masť
Múku dáme na dosku, pridáme teplú vodu a zamiesime na cesto. Musí byť mäkké, ľahko tvarovateľné. Z cesta robíme tenké šúľance, dlhé asi 7 cm.  Šúľance, po rejdovsky "cíbliky", zavaríme v osolenej vode cca 10 minút, vyberieme ich do misky, neoplachujeme. Na to rozmrvíme bryndzu, pridáme smotanu a polejeme domácim roztopeným šmalcom (masťou), prípadne maslom.

Gemerské guľky 1
Údené karé, bravčový bôčik, zemiaky, hladká múka, strúhanka, cibuľa, cesnak, mleté čierne korenie, soľ, údená slanina, vajcia
Zemiaky očistíme, postrúhame a necháme odkvapkať. Medzitým pomelieme vykostené mäso, pridáme cibuľu a cesnak. K tomu primiešame zemiaky, vajíčka, strúhanku, korenie a soľ. Na jednu porciu vyformujeme cca štyri guľky veľkosti vajca, obalíme v hladkej múke a uvaríme v slanej vode. Uvarené guľky polejeme slaninkou a opraženou cibuľkou pokrájanou na drobné kocky.

Gemerské guľky 2
200 g údeného mäsa, 60 g údenej slaniny, 200 g kyslej kapusty, 600 g zemiakov, 50 g hladkej múky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica masti, majorán, mleté čierne korenie, soľ. Očistené zemiaky umyjeme, nastrúhame a precedíme. Údené mäso prevaríme, vykostíme, pomelieme a premiešame so zemiakmi. Všetko posypeme majoránom, korením, soľou, ochutíme rozotretým cesnakom, pridáme múku a vymiešame tuhšie cesto. Z cesta sformujeme guľky, ktoré obalíme múkou, uvaríme v osolenej vode a vložíme do misy. Slaninu nakrájame a rozpražíme. Uvarené guľky polejeme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami, obložíme nakrájanou kyslou kapustou a navrch položíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú sme opražili dozlata.

Gemerské guľky 3
1,5 kg zemiaky, 0,5 kg hladká múka, 0,5 kg mleté bravčové pliecko, 10 dg mleté oškvarky, cesnak, mleté čierne korenie, cibuľa. Na kyseľ (kyslá mlieková polievka): voda z halušiek, mlieko, hladká múka na zátrepku, ocot.
1/3 zemiakov uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 očistíme a nastrúhame na zemiakovom strúhadle, necháme na hustom sitku odkvapkať od vody a škrobu. Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke očistíme a nastrúhame. Obe zemiakové masy zmiešame do jednej zmesi, ktorú ochutíme korením a soľou.
Z mletého mäsa, oškvarkov (po našom škvarky) a cesnaku pripravíme mäsovú zmes, ktorú dochutíme paprikou, korením a soľou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme trochu oleja. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v zemiakovej zmesi a dôkladne vyváľame v múke. (Mäso musí byť v strede guľky a dookola zemiaková zmes). Na dlaň dať zemiakovú zmes, na to malú guľku mäsovej zmesi, a na vrch zemiakovú a vytvarovať guľky, ktoré varíme 15-20 minút v osolenej vode, zahustenej hladkou múkou. Po 15 minútach vyberieme jednu guľku, prekrojíme a ochutnáme, či je mäso dosť uvarené.
Z vody, v ktorej sa guľky varili, pripravíme kyseľ. Vodu precedíme do druhého hrnca, zahustíme zátrepkou z mlieka a múky a prevaríme. Dochutíme soľou a octom. Hotové guľky podávame preliate kyseľom alebo s cibuľkou, opraženou do zlatista.

Gemerské guľky lubenícke
2,5 kg zemiakov, 0,5 kg bravčové mäso, 0,3 kg údené mäso, 1-2 vajcia, 1 menšia cibuľa do mäsa, 3 cibule na guľky, 5 strúčikov cesnaku, 2 PL detskej krupice, soľ, korenie, červená mletá paprika, rasca
Mäso pomelieme a na cibuľke podusíme 15 min. Necháme vychladiť. Potom pridáme jedno vajíčko, soľ, čierne korenie, červenú papriku, štipľavú papriku, 2 strúčiky cesnaku, mletú rascu - všetko podľa chuti. Zemiaky ošúpeme. Asi 1 kg dáme variť, nesolíme. Po uvarení ich necháme vychladnúť a pretlačíme. Zvyšok zemiakov, teda 1,5 kg postrúhame (nie na kašu, skôr na jemné rezančeky) a dobre vyžmýkame rukami. Pridáme asi dve tretiny varených zemiakov, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie, cesnak, detskú krupicu a dobre premiešame, najlepšie rukami. Ku mäsu pridáme zvyšnú jednu tretinu varených zemiakov a taktiež dobre premiešame - rukami.
Máme pripravené dve masy - zemiakovú a mäsovú - z ktorých budeme robiť guľky. Na dlaň ľavej ruky si dáme primerané množstvo zemiakovej masy, troška roztlačíme a dáme guličku mäsovej hmoty, ktorú obalíme do zemiakovej masy a dvoma rukami jemne urobíme guľku. Guľky obalíme v hladkej múke a ukladáme ich na pomúčenú dosku.
Do vriacej vody pridáme asi 1 PL hladkej múky rozmiešanej vo vode a osolíme. Múkou sa voda "zatrepáva", aby sa guľky nerozvárali. Pred vložením do hrnca guľky ešte raz obalíme v hladkej múke. Varíme 15 min. miernym varom. Miešame tak, že chytíme hrniec za uši a jemne ním pokrútime. Guľky vyberieme dierkovanou varechou a polejeme do zlata udusenou cibuľkou.

Kyslá polievka
Údené koleno, 1,5 kg kyslá kapusta, sušené huby, zemiaky, hladká múka, slanina, masť, cibuľa, cesnak, bobkový list, čierne korenie, červená paprika
Do vody dáme variť údené koleno, kyslú kapustu aj so šťavou, pridáme sušené huby, bobkový list. Osobitne (musia byť osobitne) uvarené zemiaky nakrájané na kocky pridáme do uvarenej polievky. Necháme postáť asi hodinu. Potom nasucho opražíme múku do tmava a zamiešame do polievky. Na masti opražíme nadrobno pokrájanú slaninku, cibuľu, roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a vylejeme do polievky. Všetko necháme prevariť ešte asi 10 min. Uvarené údené mäso pokrájame na kocky a pridáme do polievky.

Papcún
Zemiaky, soľ, hladká múka, údená slanina, maslo, kyslé mlieko, prípadne cmar
Očistené zemiaky uvaríme domäkka v osolenej vode, časť vody scedíme, roztlačíme na kašu, pridáme hladkú múku a dôkladne premiešame. Na miernom ohni varíme a miešame. Masu rozotrieme na plytký tanier a polejeme rozškvarenou slaninou s rozpusteným maslom. Podávame s kyslým mliekom, cmarom alebo zakysankou.

Pirohy
3 ks zemiaky, bryndza, 1 kg polohrubá múka, 0,5 kg hrubá múka, 1 vajce, trocha čierneho korenia, slaninka
Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Po uvarení vodu scedíme, pridáme bryndzu, čierne korenie a vypracujeme kašu. Z múky, vajíčka a troška vody vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrajujeme kolieska. Kolieska plníme zemiakovo-bryndzovou kašou a prstami lepíme do tvaru piroha. Hotové pirohy zavaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch vody sú uvarené a cedidlom ich vyberieme do misky. Osolíme ich a polejeme upraženou slaninkou.

Škorce s makom
5 PL kukuričná krupica, 0,5 l vody, soľ, maslo, mak, kryštálový cukor
Do horúcej vody pri stálom miešaní vsypeme kukuričnú krupicu. Varíme ju domäkka kým nezhustne, asi 20 minút. Z horúcej masy naberám na lyžicu a tupou stranou noža na okraj hrnca lepíme väčšie halušky – škorce, ktoré necháme vychladnúť. Po vychladnutí škorce opäť tupou stranou noža oddelíme od misy. Škorce popadajú do misy. Postup opakujeme, až do spotrebovania masy. Škorce v miske posypeme makom, ocukríme a pomiešame nadhadzovaním misky. Nakoniec ich omastíme prepraženým maslom.

Škorce na slano
0,5 kg kukuričná krupica, 100 g hrubá múka, slanina
V 2,5 litra vody za stáleho miešania varíme kukuričnú krupicu (múku) a hrubú múku, až kým masa nezhustne. Lyžicou naberáme uvarenú kašu rozkladáme do misky, až kým nevychladne. Potom z nej kúsky ukrajujeme nožom. Kúsky osolíme a polejeme rozpraženou slaninkou.

Čír s bryndzou
(Hustá polievka z Klenovca)
Varí sa vo vode, v ktorej sa predtým varili halušky.­ Pridajú sa zemiaky a číriky - to sú také ručne robené cestoviny­ v tvare slzičiek, mrvené cesto.­ Nakoniec­ mlieko. Bryndza sa dá, až keď sa polievka­ odstaví, aby sa pomaly rozpúšťala­. Nakoniec­ posypať sekanou pažítkou.­
(Pripravila M.M.)

{jcomments on}


 

Čítať 5143 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25