×

Výstrahy

JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 482
Vytlačiť túto stránku
utorok, 20 máj 2014 10:37

Rozhodli sa aktívne podporiť kvalitu života mladých prijímateľov sociálnych služieb

Napísal(a) JASANIMA-DSS Rožňava
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv projekt vyroba striesky-studnickyaZamestnanci rožňavského zariadenia JASANIMA – DSS zastrešujúceho ľudí s mentálnym postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania sa rozhodli aktívne podporiť kvalitu života mladých prijímateľov sociálnych služieb žijúcich v tomto zariadení, a to formou zapojenia sa do národného projektu KomPrax – Kompetencie pre prax IUVENTA zameraného na prácu s mladými ľuďmi vo veku do 30 rokov. Výsledkom tejto spolupráce je 22 hodnotných projektov, spolufinancovaných zo zdrojov EÚ, ktoré umožňujú našim prijímateľom zlepšiť a spríjemniť podmienky života v zariadení, podporujú ich duševné a fyzické zdravie a vedú ich k aktívnejšiemu tráveniu voľného času. Zo širokého spektra realizovaných aktivít a podujatí by sme vám chceli v našom príspevku predstaviť päť z nich.
rv Vitkov-chodníkNa podporu a harmonizáciu zdravia našich mladých prijímateľov formou alternatívnej liečby bol zameraný projekt pod názvom Vítkov chodník, ktorý sa realizoval v termíne od 8. apríla do 12. mája 2014. Ide o modernú metódu zameranú na reflexnú terapiu, prostredníctvom ktorej si prijímatelia uvedomia funkciu nôh podvedomým spôsobom (teda formou hry) a nadobudnú ich

správne postavenie. Princíp metódy spočíva v chodení naboso v teréne s rôznorodým povrchom, ktorý kladie nároky na rovnováhu, ovplyvňuje reflexné zóny chodidiel, človeka psychicky otužuje, ale zároveň i povzbudzuje a motivuje. Pôsobenie na jednotlivé reflexné body na chodidlách priaznivo ovplyvňuje funkcie vnútorných orgánov, činnosť nervového systému a žliaz, harmonizuje telesné a psychické procesy, obnovuje samoliečebné schopnosti organizmu. Z finančných prostriedkov projektu sme zabezpečili chodník zložený z kamienkov rôznej veľkosti a tvarov, z drevenej guľatiny, z masážnej drevenej rohože, zo zámkovej dlažby a z trávnatého koberca. Metódu Vítkovho chodníka začali využívať naši prijímatelia denne, v pravidelných intervaloch po 10 minút. Do tohto projektu sa zapojili okrem našich prijímateľov aj žiaci Spojenej školy internátnej v Rožňave a pacienti Psychiatrického oddelenia NsP sv. Barbory Rožňava. 

rv projektBOCCIAĎalší realizovaný projekt bol zameraný na podporu športových aktivít pod názvom Boccia nás baví a spája. Nezvyčajný názov tohto športu pomenúva hru, v ktorej sa väčšie gule hádžu k cieľu, ktorý predstavuje menšia loptička. Je to talianska národná hra, ktorej korene siahajú až do antického Grécka. Tréning a turnaj športovcov sa uskutočnil 24. a 25. apríla 2014. Tento druh športu dal zúčastneným športovcom s mentálnym a telesným postihnutím z JASANIMA–DSS, z organizačnej súčasti AMALIA – DSS a z Klubu Downovho syndrómu Gemer možnosť zažiť športové súťaženie a túžbu byť v niečom lepší ako iní a zároveň im ponúkol možnosť telesnej a mentálnej rehabilitácie. Spoločným cieľom bolo nielen zvíťaziť, ale aj uvoľniť sa a odbúrať vnútorné napätie prostredníctvom zaujímavej a v súčasnosti veľmi populárnej športovej disciplíny.
rv projekt masazeS posilnením zdravia ľudí so zdravotným a mentálnym postihnutím a s duševnými poruchami súvisel aj projekt pod názvom Alternatívna metóda liečby zameraný na fyziologickú masáž tela s využitím aromaterapie. Cieľom projektu bolo zlepšovať zdravotný stav oporného ústrojenstva, viesť účastníkov k odbúravaniu vnútorného napätia a stresu, ako aj k spoznávaniu svojho tela, k zmene postojov k svojmu telu a k lepšej starostlivosti o neho. Stretnutia, ktoré bolo realizované dňa 24. 04. 2014 v terapeutických priestoroch nášho zariadenia, sa zúčastnili tak naši mladí prijímatelia, ako aj žiaci so zdravotným znevýhodnením zo Spojenej školy internátnej v Rožňave. Naše skúsené masérky sa snažili vytvoriť príjemnú atmosféru uvoľňujúcu telo a dušu účastníkov. Súčasťou akcie bolo aj občerstvenie pre účastníkov. Masáže spojené s aromaterapiou našli pozitívnu odozvu u našich prijímateľov, čo nás viedlo k realizácii pravidelných masáží poskytovaných prijímateľom zariadenia.
rv projekt vyroba striesky-studnickyDňa 15. 5. 2014 sa realizoval projekt pod názvom Studnička, ktorý prebehol v spolupráci so študentmi rožňavských stredných škôl. V rámci neho sa konal spoločný turistický výlet mladých prijímateľov nášho DSS a študentov stredných škôl na Kalváriu nad Rožňavou. Hlavným cieľom projektu bolo motivovať mladých ľudí k záujmu o životné prostredie a vytvoriť v nich potrebu aktívne sa starať o prírodu. Prechádzka lesom prispela k pravidelnému pohybu na čerstvom vzduchu a vyčistenie studničky zase k vytvoreniu potreby pomáhať našej prírode a skrášľovať ju. Počas výletu poskytol realizačný tím účastníkom stručné informácie o vybranej lokalite a o možnostiach starostlivosti o prírodné zdroje. Výsledkom projektu boli síce unavené tváre mladých ľudí, ale z ich rozprávania o výlete svojim kamarátom vyznela spokojnosť s dobre vykonanou prácou.
rv foto-futbalSériu podujatí a projektov, ktoré boli realizované v spolupráci s IUVENTOU, zavŕšilo športové podujatie Unifikovaný futbal, konajúce sa v rámci Európskeho futbalového týždňa. Tento rok sa akcia konala v pondelok 19. 05. 2014 na multifunkčnom ihrisku Obchodnej akadémie Rožňava. Svoje sily si vo futbalových zápasoch pozostávajúcich zo zmiešaných športových družstiev ľudí s mentálnym postihnutím a ľudí z intaktnej populácie (systém 3 + 2) zmerali tímy JASANIMA – DSS, organizačnej súčasti AMALIA – DSS a dva tímy Spojenej školy internátnej Rožňava. Mužstvá boli posilnené hráčmi zo Základnej školy a Strednej odbornej školy J. A. Komenského 5, Rožňava. Počasie nám konečne prialo, preto si mohli futbalisti a účastníci podujatia užívať futbalový zápas priamo pod holým nebom. Počas prestávok sa mohli do súťaženia zapojiť aj diváci, a to formou trestných kopov na bránku. Za každý úspešný pokus boli odmenení malým darčekom. Sme radi, že aj táto akcia umožnila našim prijímateľom sociálnych služieb vystúpiť z každodenného stereotypu života v zariadení a aktívne si zasúťažiť v s rovesníkmi bez postihnutia. Zároveň mali možnosť rozšíriť okruh svojich priateľov a prežívať s nimi jedinečný pocit jednoty a spolupatričnosti.
Realizačný tím zamestnancov JASANIMA – DSS Rožňava

 

Čítať 3296 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:44