Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 13 august 2017 13:44

V Čiernom Potoku tiekla krv na počesť Slovenského národného povstania Doporučený

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 7.8.2017 v Čiernom Potoku celú noc pršalo. Akoby dážď chcel schladiť tropické teplá a prispieť k prijateľnejšiemu ovzdušiu pre tých, ktorí sa rozhodli darovať krv. Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, klub darcov krvi, Obecný úrad v Čiernom Potoku v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR, vysunuté pracovisko v Banskej Bystrici zorganizovali už XII. ročník “KVAPKY KRVI NA POČESŤ SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO POVSTANIA“. 

Odber krvi sa začal už od 08.00 hodiny a postupne prichádzali darcovia krvi z blízkeho a ďalekého okolia. Do 11.00 hodiny prišlo darovať krv celkom 30 darcov. Zo zdravotných dôvodov však šiesti krv nemohli darovať. Aj im však patrí poďakovanie, že krv darovať chceli.
Odber krvi sa okrem hlavného loga, niesol v duchu pomoci ľuďom, ktorí túto nenahraditeľnú tekutinu potrebujú k obnove svojho zdravia, alebo záchrane života. Tak aj tento odber krvi bol venovaný bývalej študentke Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote Veronika K. z Rimavských Janoviec, ktorá krátko po úspešnej maturite sa musela podrobiť opakovanej transplantácii pečene a napriek maximálnemu úsiliu zdravotného personálu Rosseweltovej nemocnici v Banskej Bystrici, nás navždy opustila.
DO 27.7. 2017 za Veroniku darovalo krv v B. Bystrici celkom 31 darcov krvi. K nim sa svojim počinom darovať krvi pripojilo v rámci KVAPKY SNP na Čiernom Potoku ďalších 30 darcov ochotných darovať krv.

Do Čierneho Potoka prišli darovať krv aj vzácni darci krvi: bývalý náčelník Generálneho štábu OS SR, podpredseda Klubu generálov SR genpor v.v. Ing. Peter Vojtek, generálny duchovný ozbrojených síl SR a ozbrojených zborov SR plk.ThDr. Marian Bodolló, dekan a riaditeľ kancelárie uvedenej inštitúcie Dávid Vargaeštók, 
Nasledovali ich ďalší darcovia krvi: Tibor Demeter z Kráľa, Marian Spodniak z Aboviec, Daniel Fedák z Čičaroviec, Pavel Galo z Držkoviec, Gergely Pál z Tácht, Miroslav Kochan a Matej Škvarka z Hrachova, Jaroslav Ivan z Rimavskej Bani, Ing.Miroslav Hukel z Blhoviec, Slavomír Skalák, Jaroslav Pinzík, Alžbeta Bibláková z Tornale, Adriana Kapcová z Kalinova, Veronika Rízová, Róbert Gál, Tibor Volgyi z Rimavskej Soboty, Branislav Konečný z Mojína, Jaroslav Petrinec z Rimavských Janoviec, Peter Dúbrava z Banskej Bystrice, Juraj Kozlok, Adriana Póczosová, Beáta Póczosová, Kinga Póczosová z Dubna, Nikolett Kunyia a Adrian Gyula Kunyia z Hajnáčky, Ing. Mária Lakotová a Mgr. Adriana Hriňová z Čierneho Potoka. Z nich Beata Póczosová, Nikolett Kunyia, Adriana Gyula Kunya, Peter Dúbrava a Branislav Konečný darovali krv po prvý raz a tak ich vítame v rodine darcov krvi. Všetci darcovia krvi obdržali od organizátorov odberu upomienkové predmety a pochutili si na kvalitnom guľáši, ktorý tradične pripravila Martinka Kureková a Silvia Hriňová za asistencie pani starostky Čierneho Potoka Svetlany Šufliarskej.

Za aktívný prínos k humanite a popularizácii obce Čierny Potok, propagácie Kvapky SNP obecné zastupiteľstvo udelilo pánovi genpor.v.v. Ing. Petrovi Vojtekovi (daroval krvi v rámci uvedenej akcii už po tretí krát) Čestné občianstvo obce Čierny Potok.
Za zdarnú prípravu, zabezpečenie a priebeh Kvapky SNP je okrem darcom krvi poďakovať aj touto cestou, všetkým, ktorý sa na príprave a organizovaní kvapky krvi podieľali.
JUDr. Jozef Pupala

 

 

 

Čítať 1731 krát Naposledy zmenené utorok, 15 august 2017 13:29