Vytlačiť túto stránku
streda, 21 február 2018 15:53

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Rožňava dostalo od Nadácie Križovatka osem monitorov dychu pre novorodencov Doporučený

Napísal(a) Jana Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Rožňava 21. februára 2018 dostalo od Nadácie Križovatka osem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Ak nastane jeho zlyhanie, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. V takom prípade vie personál okamžite zareagovať a negatívne dôsledky pre dieťatko minimalizovať, prípadne úplne vylúčiť,“ uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Rožňava MUDr. Dušan Suchý.

rv Monitory dychu 1Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

„Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje rv Novorodenecké Thomasch 1náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky rv Ak nastane zlyhanie 1v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie - a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.
Jana Fedáková

 

Čítať 6163 krát Naposledy zmenené streda, 21 február 2018 16:33