Vytlačiť túto stránku
pondelok, 26 marec 2018 14:33

Podporiť Gemerskú kvapky krvi k MDŽ prišli nielen Tornaľčania, ale aj darcovia zo širokého okolia

Napísal(a) JUDr. J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už XIII. ročník „GEMERSKEJ KVAPKY KRVI K MDŽ“ sa uskutočnil 21. marca 2018 v čase od 08.00 do 11.30 hodiny. Akcia sa uskutočnila v spolupráci s Národnou transfúznou službou v SR, vysunuté pracovisko v Banskej Bystrici, darcov krvi v Tornali a DDSS v Tornali. Napriek tomu, že odber sa neuskutočnil v deň osláv MDŽ, prišlo v prvý jarný deň darovať krv celkom 36 darcov krvi, od ktorých po základnom zdravotnom vyšetrení bola odobratá krv 26 darcom. Darovať krv prišli nielen Tornaľčania, ale aj zo širokého okolia títo darcovia: Adriana Zaigmordová, Ľudovít Samko z Hucína, Gergely Pál z Tácht, Daniel Fedák z Čičaroviec, Lórant Ligárt z Bohúňova, Miroslav Kochan, Matej Škvarna z Hrachova, Pavel Galko z Držkoviec, František Nágel z Gemerskej Panice, Tibor Demeter z Kráľa, Štefan Kasík, Patrik Sajko z Aboviec, Norbert Varnék z Bretky,

Róbert Štefan Országh z Vlkyne, Attila Cselényi, Ján Budaj z Gemera, Gregor Seres, Tibor Volgyi, Róbert Gál z Rimavskej Soboty, Gyula Fálin Včelince, Bianka Ondrejšíková z Lenky, Gabriela Kvetková, Alžbeta Pupalová, Júlia Trenková, Jaroslav Bizon, Elena Máteová, Peter Nociarik, Július Folin, Róbert Pósza, Vivien Pénteková, Kristian Káli, Csaba Tímár, Barbara Pálová, Mgr. Jaroslav Szoltz z Tornale. Všetkým darcom krvi aj touto cestou patrí poďakovanie. Poďakovanie patrí aj všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu odberu krvi.   

Podnet k darovaniu krvi na počesť MDŽ práve v Tornali prišiel od samotných darcov krvi, ktorí pracovali v tamojšej textilnej fabrike „OZETA“, v ktorej pracovalo vyše 900 zamestnancov, väčšina žien. Žiaľ po „nežnej revolúcii“ v roku 1989 prišlo postupne k prepúšťaniu pracovníkov a neskôr k likvidácii fabriky. Aký symbolický jav: ženy z Tornale a okolia prišli o prácu a na prežitie museli hľadať nový spôsob obživy. Podobne ako v druhej polovici 19. storočia  ženy v textilných fabrikách v USA bojovali za svoje práva, skrátenie pracovnej doby zo 14 hodín na 8 hodín, zákaz práce detí, zlepšenie pracovných podmienok...

Prvá taká masová demonštrácia žien v textilných fabrikách práve 8. marca 1857 rozohnala polícia streľbou. Viac ako 15.000 žien (niektoré pramene uvádzajú viac ako 40.000) usporiadalo 8. marca 1908 demonštráciu pri výročí štrajku žien z roku 1857 v New Yorku štrajk za svoje nesplnené práva, rozšírené o volebné právo žien, ktoré už príslušné miesta nemohli ignorovať. O dva roky neskôr v roku 1910 medzinárodný kongres žien v Kodani vyhlásil 8. marec za medzinárodný deň boja žien za svoje práva - MDŽ. (OSN tento sviatok uznala až v roku 1975.) Tento nerovný boj s kapitálom vyvrcholil 25. marca 1911, kedy v niekoľkoposchodovej textilnej fabrike Tringle Factory v New Yorku vypukol požiar, pri ktorom zahynulo 146 krajčírok, poväčšine migrantiek z Európy vo veku 16 - 23 rokov! Obetí nemuselo byť toľko, keby zamestnávateľ nezamykal dvere medzi jednotlivými podlažiami. Súd zamestnávateľa uznal za nevinného a ten pozostalým na osobu priznal odškodné 75 dolárov. Taká bola hodnota krajčírky!

Po zatvorení textilnej fabriky v Tornali museli stovky žien z Tornale a okolia hľadať prácu v zahraničí, najmä v Rakúsku, Nemecku... a zamestnať sa bez ohľadu na kvalifikáciu ako opatrovateľky, samozrejme za horších podmienok ako domáce ošetrovateľky.                                                                     

V Tornali 25.3.2018                                           

JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 2022 krát Naposledy zmenené utorok, 27 marec 2018 11:23

Galéria obrázkov