Vytlačiť túto stránku
streda, 24 október 2018 11:59

Situácia okolo nemocnice s poliklinikou v Revúcej stále rezonuje medzi občanmi Doporučený

Napísal(a) N. Gonosz
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Situácia okolo nemocnice s poliklinikou v Revúcej stále rezonuje medzi našimi občanmi. Odchody lekárov, nedostatočná vybavenosť nemocnice, zadĺženosť... To sú len niektoré témy, o ktorých sme sa rozprávali s riaditeľkou NsP, n.o. v Revúcej, Ing. Darinou Hoghovou. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že zdravotná starostlivosť by mala byť poskytnutá každému z nás do tridsiatich minút. V našom regióne je tento limit problematický, pretože najbližšia nemocnica je vzdialená približne 50 minút cesty autom. Ministerstvo zdravotníctva sa preto rozhodlo stanoviť jednoznačné vyhlásenie, že táto nemocnica musí byť zachovaná.

„Je veľmi dôležité, že sa revúcka nemocnica dostala do siete akútnych nemocníc, ktorých je na Slovensku dokopy určených 44, takže nemocnica z tohto pohľadu musí byť zachovaná, čo je veľmi dôležitá správa pre občanov,“ hovorí Ing. Hoghová.

Nová, nezainteresovaná pani riaditeľka Ing. Darina Hoghová sa snaží aj o to, aby do orgánov tejto neziskovej organizácie vstúpilo mesto, keďže je tu taká možnosť. Bez komunikácie mesta s nemocnicou je tu možnosť vzniku dezinformácií, ohovárania a občania mesta si samozrejme zaslúžia dostať relevantné informácie. Spolupráca medzi mestom a nemocnicou je nevyhnutná. Nemocnica je tretí najväčší zamestnávateľ v meste a v okolí.

Aký je aktuálny stav, čo sa týka lekárov a personálu v revúckej nemocnici?

„Nemôžeme povedať otvorene, že situácia v nemocnici je celkovo stabilizovaná, keďže ako isto viete,niekoľko z našich najlepších odborníkov, na ktorých je nemocnica závislá, reálne zvažuje odchod do inej nemocnice, čo je pre nás nepríjemná situácia. Snažíme sa zo všetkých síl, aby sme týchto odborníkov kvôli občanom tohto mesta udržali u nás. Viacerí pacienti si práve týchto odborníkov nevedia vynachváliť a bola by to veľká strata pre nemocnicu.“

Na verejnosti sa šíria informácie o kritickom stave nemocnice . Aká je teda skutočnosť ?

„Jednoduchá odpoveď je - fungujeme, nemocnica sa nezavrela. Po návšteve viacerých nemocníc sme zistili, že situácia je vážna s lekármi a personálom na celom Slovensku. Revúcka nemocnica nie je výnimkou.Je veľmi ťažké motivovať nejakého odborníka a dostať ho sem,do tohto neatraktívneho kraja. Dostupnosť je veľmi zlá a jediní, ktorí dokážu revúckej nemocnici pomôcť,aby stav tejto nemocnice ostal zachovaný, sú regionálni lekári. Náhrada za sekundárnych lekárov by bola, ale na oddeleniach chýbajú erudovaní lekári, ktorí by boli schopní zastávať funkciu primárov. Je potrebné vyzdvihnúť skutočnosť, že revúcka nemocnica nemusela za posledné obdobie zavrieť ani jedno oddelenie. Všetky oddelenia išli na plnú prevádzku, čo je oproti iným nemocniciam veľmi pozitívna informácia. Fluktuácia personálu je vysoká aj v tejto nemocnici, aj v iných nemocniciach.“

ra nemocnica header2y

Aká je finančná situácia nemocnice a celková vízia do budúcnosti?

„Máme za sebou úspešné oddĺženie. Ku dnešnému dňu to znamená sumu 2 495000 eur, z toho 1 045000 eur tvorí istina zo sociálnej poisťovne, 1 045000 eur sú penále a zvyšok, teda 394000 eur sú záväzky za lieky a prevádzku. Je veľmi pozitívne a dôležité, že máme k dispozícii mandátny projekt, aby sme sa už ďalej nezadĺžili. Je to opatrenie hlavne kvôli tomu, aby sa nemocnica už nedostala do takých dlhov, v akých bola v minulosti. V decembri minulého roka sa pripravil transformačný plán nemocnice, ktorý tvorí základný predpoklad na čerpanie eurofondov, o ktoré sa nemocnica uchádza. V priebehu budúceho týždňa bude zasadnutie týkajúce sa tohto projektua v hre je zhruba 5 mil. eur, kde 50% pôjde na rekonštrukciu nemocnice a 50% na nákup novej techniky, a to by samozrejme nemocnicu nanovo naštartovalo“.

V blízkej budúcnosti je naplánované zasadnutie s predsedom správnej rady pánom MUDr. Jaroslavom Ridoškom, PhD. MBA (SNS), ktorý je zároveň aj tajomníkom ministerstva zdravotníctva a PhDr. Milanom Brdárskym (sú zároveň členovia dozornej rady nemocnice). Od tohto stretnutia sa očakáva, že sa zlepší vzájomná spolupráca nemocnice, všeobecných lekárov a zástupcov samospráv. Záštitu nad organizovaním tohto stretnutia prevzali Ing. Július Buchta (SNS) a Mgr. Janette Hrbálová, ktorí už jedno takéto stretnutie zorganizovali v lete tohto roku. Vtedy sa riešila situácia na detskom oddelení a fungovanie detskej LSPP. Momentálne je situácia taká, že detské oddelenie funguje ďalej a funkciu LSPP supluje detské oddelenie.

Tak ako mesto a občania potrebujú túto nemocnicu, tak aj nemocnica potrebuje občanov a mesto. Vzájomná symbióza na správne fungovanie je hlavne v tomto prípade nevyhnutnosťou.

Práve pri tejto príležitosti je potrebné vyzdvihnúť spolupatričnosť a konkrétne pomoc a aktivity pána viceprimátora Ing. Júliusa Buchtu (SNS), ktorý sa o situáciu nemocnice zaujíma už dlhodobejšie a ich problémy aktívne rieši. Za to mu patrí veľká vďaka. Aktívne sa zapojil do pomoci pri oddĺžení nemocnice a je pripravený opätovne zapojiť mesto do spolupráce s nemocnicou.

Nemôžeme však zabudnúť ani na vedenie nemocnice, ktoré so zápalom bojuje o každého lekára alebo zdravotný personál. Bojujú za udržanie lekárov v nemocnici, ako aj o získanie nových pracovných síl.

Za poskytnutie relevantných informácii a rozhovor ďakujeme riaditeľke Nemocnice s poliklinikou, n. o. v Revúcej p. Ing. Darine Hoghovej.

Autor: Ing. Norbert Gonosz
Foto: ilustračná

 

Čítať 2074 krát Naposledy zmenené streda, 24 október 2018 12:26