Vytlačiť túto stránku
sobota, 30 marec 2019 10:48

Pre pacientov rožňavskej nemocnice Svet zdravia pripravil Tomáš Bezdeda malý koncert Doporučený

Napísal(a) J. Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zaškolení dobrovoľníci, ktorými sa môžete stať aj vy, nezištne venujú časť svojho voľného času pacientom aj v nemocniciach Svet zdravia na detskom oddelení a oddelení dlhodobo chorých, teda práve tam, kde pacienti najviac potrebujú povzbudenie či podporu. Hlavným cieľom je spríjemniť im chvíle v nemocnici a prinášať pozitívnu atmosféru na oddelenia i do pacientských izieb. Od pani Jany Fedákovej, komunikačnej špecialistky Svet zdravia sme prijali informáciu, podľa ktorej sa v rámci projektu Krajší deň uskutoční v utorok 2. apríla o 11.00 h v jedálni rožňavskej nemocnice (blok B na prízemí) slávnostné predstavenie.  

Známy slovenský spevák a ambasádor projektu Tomáš Bezdeda zároveň pripraví v jedálni nemocnice malý koncert.

Následne spoločne navštívia pacientov na oddeleniach, kde projekt prebieha a kde sa účastníkom budú venovať so svojím zaujímavým programom dobrovoľníci. Na detskom oddelení napríklad odohrajú rozprávku. 

Slávnostného predstavenia projektu sa zúčastní aj autorka a garantka projektu Tatiana Kosťová, riaditeľ nemocnice Dušan Suchý a primári jednotlivých oddelení, ktorí povedia, ako projekt pomáha pacientom. Dobrovoľníci radi prezradia, čo počas pomáhania v nemocnici zažili a aké sú ich dôvody pre dobrovoľníctvo.   

Vďaka projektu Krajší deň nemocnica už nie je iba miestom, kam prichádzajú chorí s obavami, či budovou, kam smú vstúpiť len lekári a sestry či príbuzní pacientov. Stala sa prostredím, ktoré je komunitné, otvorené všetkým, ktorí chcú pomôcť ostatným. Stala sa miestom, kde sa dejú pekné veci, kde ľudia debatujú o tom, čo sa deje v ich regióne, kde pacienti zažijú koncert, kde sa hrá človeče v jedálni, v izbách diškurujú mladí so seniormi o tom, čo zažili na diskotéke či vysvetľujú dôchodcom, ako si nájdu informácie na internete. Ľudia v regióne, kde sa nemocnica nachádza, majú zrazu k sebe bližšie, stanú sa dobrovoľníkmi a často takto prídu psychicky podporiť suseda, milú predavačku v obchode, ktorá už nevládze sama poraziť chorobu, alebo úplne cudzích ľudí, lebo chcú svoj čas tráviť zmysluplne. Robia to nezištne a vo svojom voľnom čase, ktorí by mohli venovať sami sebe. Nemocnica sa tak na hodinu či dve, tri denne stáva komunitným centrom, kde sú si ľudia z regiónu oporou jeden druhému. 

Jana Fedáková

 

Čítať 1283 krát Naposledy zmenené nedeľa, 31 marec 2019 18:05