streda, 08 apríl 2020 20:36

O aktuálnej situácii s koronavírusom v rožňavskej nemocnici Doporučený

Napísal(a) J. Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane rožňavskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia. 

„Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

Rožňavské COVID oddelenie sa nachádza v pavilóne B na druhom poschodí, nemocnica reprofilizovala lôžka chirurgického oddelenia. Chirurgické oddelenie sa presťahovalo na piate poschodie do pavilónu A. Pre COVID pacientov je vyhradený osobitný výťah. Oddelenie disponuje kapacitou  44 lôžok, v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.

Na COVID oddelení môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na infekciu spôsobenú SARS-CoV-2, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Bude im tam poskytnutá komplexná zdravotná starostlivosť.

V zmysle platného usmernenia hlavného hygienika SR je v súčasnosti pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie infektologické pracovisko (v prípade ľahkého priebehu ochorenia je umiestnený do domáceho liečenia). V prípade naplnenia jeho kapacít, resp. kapacít ostatných infektologických pracovísk,  budú  pacienti s potvrdenou infekciou SARS-CoV-2  hospitalizovaní na COVID oddelení rožňavskej nemocnice.

Pred rožňavskou nemocnicou je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Rožňave tiež zriadené mobilné odberové miesto (stan) pre testovanie pacientov na COVID-19. Zdravotníci rožňavskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie prebieha v pracovných dňoch podľa harmonogramu koordinovaného s RÚVZ Rožňava. Rožňavská nemocnica zatiaľ otestovala 85 pacientov a v rámci mobilného odberového miesta 27 pacientov. Dosiaľ vyhodnotené výsledky testov ochorenie u nikoho nepotvrdili.

Jana Fedáková

 

Čítať 947 krát Naposledy zmenené štvrtok, 09 apríl 2020 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!