piatok, 10 apríl 2020 15:01

Rimavskosobotská nemocnica má mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19 Doporučený

Napísal(a) J. Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pred rimavskosobotskou nemocnicou je od 9. apríla 2020 v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote zriadené mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19. Zdravotníci rimavskosobotskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie bude zatiaľ prebiehať v režime trikrát týždenne, a to v pondelky, stredy a piatky. Dnes zdravotníci mobilne otestovali prvých šiestich pacientov.

Nemocnica dosiaľ ošetrila či hospitalizovala 28 pacientov s podozrením na koronavírus. U 25 pacientov výsledky testov ochorenie nepotvrdili a u troch sa na výsledky čaká. U jedného pacienta bol prvý test pozitívny, no pri opakovanom testovaní sa pozitivita výsledku nepotvrdila a evidujeme ho ako falošne pozitívny výsledok.

 COVID oddelenie

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane rimavskosobotskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

„Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

Na COVID oddeleniach môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na koronavírus, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Je im tam poskytnutá kompletná zdravotná starostlivosť.

V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia do domáceho liečenia. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný na COVID oddelení aj v rimavskosobotskej nemocnice.

COVID oddelenie rimavskosobotskej nemocnice sa nachádza na prvom poschodí internistického pavilónu so samostatným vchodom. Nemocnica vyčlenila v prvej fáze 24 lôžok. V prípade potreby je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.

Rimavskosobotská nemocnica dnes začala mobilne testovať2aJPG   Zdravotníci uskutočňujú výtery z hrdla a nosu ajpg   Mobilne testuje už aj rimavskosobotská nemocnica ajpg
Rimavskosobotská nemocnica začala mobilne testovať   Zdravotníci uskutočňujú výtery z hrdla a nosu   Mobilne testuje už aj rimavskosobotská nemocnica. 

Jana Fedáková

 

 

Čítať 924 krát Naposledy zmenené piatok, 10 apríl 2020 15:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!