Vytlačiť túto stránku
utorok, 27 marec 2018 16:10

Ambasádormi nového röntgenového pracoviska Nemocnice Svet zdravia sa stali futbalisti z MFK Rožňava

Napísal(a) Jana Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nemocnica Svet zdravia Rožňava má nové röntgenové pracovisko. Dva mesiace rekonštruovala svoje priestory a kúpila tiež moderný, plne digitalizovaný röntgenový (RTG) prístroj. Ten umožní nemocnici rýchlejšiu i presnejšiu diagnostiku s výrazne nižšou radiačnou záťažou pre pacienta. Prvým, ktorý po slávnostnom otvorení nového pracoviska podstúpil vyšetrenie, bol jeden z hráčov MFK Rožňava Michal Gere. Futbalové družstvo sa totiž stalo ambasádorom nového pracoviska. Celková suma investícií sa vyšplhala na takmer 185-tisíc eur.

„Nový RTG prístroj za vyše 130-tisíc eur nahradil v nemocnici najstarší model. Spolu s druhým, avšak nepriamo digitalizovaným RTG prístrojom, momentálne dokážeme uskutočniť 150 až 200 snímok denne.

rv rtg 6 IFR0439 1To znamená, že každý deň vyšetríme vyše sto pacientov. Digitalizácia nám pomáha skvalitniť diagnostické možnosti nemocnice i služby pre pacienta a týmto smerom sa chceme uberať aj naďalej,“ povedal riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Rožňava MUDr. Dušan Suchý.

Na röntgenové pracovisko v rožňavskej nemocnici prichádzajú mladší pacienti najčastejšie so zraneniami horných a dolných končatín, tí starší naopak so zraneniami chrbtice. Po novom by mali na röntgen čakať kratšie. Zatiaľ čo dosiaľ trvalo jedno kompletné vyšetrenie v priemere sedem až osem minút, vďaka novému röntgenovému prístroju by sa mal tento čas skrátiť na tri až štyri minúty, teda na polovicu. Výhodou nového rv rtg 4 IFR0525 1digitalizovaného RTG prístroja je tiež presnejšia diagnostika, jednotlivé snímky majú totiž oproti starším typom prístrojov vyššiu kvalitu vďaka väčšiemu rozlíšeniu.

„Vďaka modernému RTG prístroju, ktorého dva ploché detektory sú citlivejšie, tiež dokážeme získať výsledky s použitím nižšej dávky žiarenia. Tým menej zaťažujeme organizmus pacienta a riziko potenciálnych komplikácií sa znižuje,“ vysvetľuje primár rádiodiagnostického oddelenia nemocnice MUDr. Ľudovít Chalányi. Dávka žiarenia u pacienta sa meria z každého RTG vyšetrenia a vďaka novému prístroju je nižšia približne o polovicu. 

Digitálny RTG prístroj zároveň umožňuje snímky okamžite zasielať do systému PACS, v ktorom si ich lekár môže zväčšovať, zmenšovať, meniť jas či kontrast alebo merať veličiny. Snímky sú zároveň dostupné pre ďalšie oddelenia. Pri nepriamej digitalizácii rádiologický technik musel využívať kazety a špeciálnu čítačku, čo proces spomaľovalo. 

rv rtg bok IFR0518 1Ambasádormi nového röntgenového pracoviska sa stali futbalisti z MFK Rožňava. „Dostupná a kvalitná diagnostika je pre športovcov nevyhnutnosťou. Aj preto ma teší, že sa rožňavská nemocnica v tomto smere posúva ďalej a starostlivosť o našich futbalistov sa dostáva na stále vyššiu úroveň,“ podotkol tréner MFK Rožňava Ladislav Dávid

Nemocnica spolu s montážou nového prístroja zrekonštruovala za vyše 54-tisíc i všetky priestory röntgenového pracoviska. Kompletne sa vymenili podlahy, vnútorné omietky spolu so stropom, pribudli nové svetlá, nová kabínka pre imobilných, zrekonštruovala sa elektroinštalácia či štruktúrovaná kabeláž a podobne. Pracovisko sa zároveň stalo bezbariérovým.

Nemocnica plánuje v budúcnosti vymeniť aj druhý RTG prístroj za plne digitalizovaný.

Jana Fedáková

Čítať 2645 krát Naposledy zmenené utorok, 27 marec 2018 17:38