Vytlačiť túto stránku
streda, 01 február 2017 18:22

Pripravujeme na uverejnenie Gemerskú detektívku, ktorú napísala Zuzana Široká

Napísal(a) Zuzana Široká
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už o niekoľko dní na našej stránke začneme uverejňovať desať prípadov tety Gitky, ktoré autorka Zuzana Široká nazvala spoločným názvom Gemerská detektívka. Verím, že našich návštevníkov zaujme a bude patriť medzi ich obľúbené. Nakoniec, prečo by sme aj my na Gemeri nemali mať detektíva v ženskom prevedení, ako majú iné národy? Na úvod čítania vám priblížim začiatok detektívky:

"Teta Gitka o slečne Marplovej nikdy nepočula a tá zvedavá anglická panička by ju určite ani nezaujímala. Vo svojej polyesterovej šatovej zástere, s vlasmi uhladenými na makovičku a starostlivo schovanými pod hantúškom sa teta Gitka na elegantnú hobby detektívku spoza mora ani trochu nepodobala. Tá namyslená anglická paňóra so svojimi nóbl manierami a luxusnými problémami by ju určite ani nezaujímala.
A predsa mali tieto dve dámy mnoho spoločného. Pozorovaním diania v rodnej dedine sa im podarilo vyriešiť nejednu záhadu. Za svoje kriminalistické úspechy vďačí teta Gitka vynikajúcim konexiám v dedine i za humnami, dokonalej pozorovacej stratégii a načúvaciemu strojčeku starostlivo ukrytému pod hantúškom. Ten nosí zo zdravotných dôvodov, rozumie sa.
Teta Gitka, napríklad, prišla na to, ako to vtedy naozaj bolo so zmiznutím Mirky Potočnej, odhalila vraha jediného dedinského bezdomovca aj pokryteckých lúpežníkov. Vyriešila záhadu prapodivného architektonického nálezu a pomohla svätému Patrikovi vrátiť sa na svoje čestné miesto v dedinskom kostole.
Ale pekne po poriadku."

(O pár dní pokračujeme 1. kapitolou - )

MG od

 

 

Čítať 2160 krát Naposledy zmenené streda, 01 február 2017 18:55