Vytlačiť túto stránku
utorok, 05 október 2021 11:05

Štefan Burčo vytvoril Malú ilustrovanú históriu horného Gemera Doporučený

Napísal(a) od + sb
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na sociálnej sieti začal nedávno uverejňovať svoje obrázky náš známy výtvarník Štefan Burčo. Z jeho tužky, pera, či štetca, vzišlo niekoľko pozoruhodných výtvarných diel. V oblasti výtvarnej tvorby sa venuje krajinomaľbe i drobnej úžitkovej grafike, je autorom ilustrácií, desiatok návrhov na logá, na odznaky a plagáty. Jeho záľuba vo filatelii ho priviedla aj k navrhovaniu príležitostných poštových pečiatok. V tomto čase, keď mnohých „obohatila“ pliaga v podobe koronavírusu a vyradila ich z ich najmä fyzickej činnosti, ale i vyučovacieho procesu, on porozmýšľal trošku ináč ako využiť voľný čas na dôchodku. Spomenul si na niektorých autorov z rodnej Dobšinej, a keďže žije v okresnom meste Rožňava, využil ich bohaté námety z nášho horného Gemera a pretavil ich do zaujímavých obrázkov v podobe ilustrácií i s krátkymi vysvetľujúcimi textami. Práce tejto témy nazval Malá ilustrovaná história horného Gemera, ktorú venoval histórii a povestiam horného Gemera, so zameraním najmä na staré banícke mestečko a jeho rodisko Dobšinú.

O svojom zámere napísal: „Malú ilustrovanú históriu horného Gemera pozostávajúcu z 50 obrázkov (zatiaľ) som vytvoril v čase "pandémie" a nutnosti sedieť doma. Inšpirovali ma populárno-náučné články (www.dobsincan.estranky.sk) od rodáka a priateľa Ruda Pellionisa, a tak som sa dal do práce. Historické diania i povesti mám rád. Asi výrazný podiel majú na tom farár Kasanický, ktorý z prípravy na konfirmáciu urobil zemepisno-dejepisné poznávanie a pán učiteľ Palguta, ktorý s nami chodil po Dobšinej a okolí a my sme kreslili zákutia a dnes už neexistujúce domčeky... Takto som si urobil svoju e-knižku, ktorá má tú výhodu, že svojím obsahom asi osloví viacerých, ktorí majú radi náš región...

mg burco ihhg 1 50Samozrejme, že ich uverejňoval tak, ako mu prichádzali na papier a ku každej práci napísal i niekoľko stručných, ale výstižných viet. Spolu sme sa rozhodli, že ich využijeme i v priestore webovej stránky Maj Gemer. Nech sa s nimi oboznámia najmä mladí, ale aj ostatní Gemerčania a aj celé Slovensko. Nech sa páči, najlepšie po jednom, po dvoch, ako kedy.

K svojej prvej ilustrácii Štefan Burčo napísal:
Malá ilustrovaná história horného Gemera (1/50). Kde inde začať, než v mojom rodisku DOBŠINÁ. Ako sa mestečko k menu dostalo, hovorí o tom úsmevná povesť. Po roku 1241 boli na naše územie pozvaní aj nemeckí osadníci – baníci. V doline na hornom toku prítoku do rieky Slaná si vybudovali osadu a chceli jej dať i meno. Nevedeli sa dohodnúť, a tak raz večer pri varení večere (vraj halušiek) mali dobrú náladu a vtedy padol návrh, že keď v kotlíku začne voda vrieť, prvé slovo, ktoré niekto vysloví, bude meno osady. Jeden nedočkavý mladík vykríkol „Tup scha" (nemeckým nárečím – "pozri do hrnca"). Pozreli a voda už vrela. Prítomní sa smiali a vykrikovali: "Es lébe di Tupša!" Nuž a tak meno TUPSCHA dostala osada a to sa potom menilo: Dobsinium (lat.), Dobschau (nem.) Dobsina (maď), Dobšiná.

 (POKRAČOVANIE)

Pripravil Štefan Burčo

Čítať 798 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 október 2021 11:05